Krásne letné kvety: pôvabná žltá pupalka alebo večernica

Pupalku si spájam so slnkom, pretože kvet, ktorý sa otvára večer, uvidíte len zriedka. Keď prídete do záhrady po práci, doslova uvoľníte svoju dušu, tieto kvety vás vedia večer potešiť a mnohí letní obyvatelia ich za to milujú.

Každý, kto niekedy pestoval pupalku, vie, akú úžasnú vôňu produkuje. Kvitnutie na záhone je obzvlášť pôsobivé, ak ho krásne zasadíte do radov s inými kvetmi, vytvoríte ilúziu zlatej cestičky pod nádherným západom slnka.

Ako pestovať pupalku dvojročnú

Prvá vec, ktorú treba zvážiť, je výber miesta. Na pestovanie si budete musieť pripraviť dobrú pôdu, potrebuje ľahkú pôdu s dobrou drenážou.

Rastlina miluje vlhkosť a večer je lepšie nechať vedro teplej vody ohriatej slnkom. Hoci je trpezlivá a vydrží dlho bez vody, zálievku by ste nemali zanedbávať a kvety polievajte aspoň dvakrát do týždňa.

Ako pestovať pupalku

Uvoľnenie pôdy je potrebné na zlepšenie absorpcie vlhkosti a živín, ako aj na nasýtenie koreňov kyslíkom. Po zalievaní a odstránení buriny nezabudnite uvoľniť vrchnú vrstvu pôdy.

Pri pupalke, ktorá uprednostňuje drevný popol, postačí jednorazová aplikácia komplexného minerálneho hnojiva. Zabránite tak prerastaniu trvácnych rastlín pupalky každé 3-4 roky.

Dospelý ker pupalky môžete pokojne rozdeliť na niekoľko častí. Pupalka vám môže ukázať, ako veľmi rada vypĺňa priestor okolo seba, jej bazálne výhonky dokážu rýchlo zaplniť celý priestor okolo seba a ešte skôr, ako si všimnete kvetinovú lúku.

Medzi kvetmi necháme voľnú vzdialenosť 40 cm, inak rýchlo prerastú do jedného veľkého záhona, ako na fotografii nižšie.

Zrelý ker pupalky dvojročnej

Pupalku rozmnožujem vždy. semená. Vysievam ich vždy priamo do zeme v apríli až máji alebo v predzimnom období. Ak chcete vidieť kvitnutie trvácej pupalky už v prvom roku po zasiatí, je lepšie zasadiť semená na sadenice a zakopať ich do hĺbky 1 cm.

Na zimu ostrihám kríky pupalky a zasypem ich humusom. Našťastie kvet patrí medzi tie rastliny, ktoré si nevyžadujú špeciálnu starostlivosť. Pri správnej starostlivosti však rozkvitne a vytvorí krásnu večernú podívanú – pravú nočnú sviečku.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť