Kvety Chionodoxa, popis, výsadba a starostlivosť na otvorenom priestranstve

Kvety Chionodox sú trváca rastlina, ktorá patrí do rodu Scylla z čeľade Liliaceae. Rodiskom rastliny je ostrov Kréta, ale kvet rastie aj všade v Malej Ázii.

Z gréčtiny kvet znamená Sneh, Pýcha a sláva, no u nás je ľudový názov Snehuliak. Začína kvitnúť ako prvosienky po roztopení snehovej pokrývky.

Odrody a odrody Chionodoxa

Botanici oficiálne registrujú iba 6 druhov Chionodoxa.:

  • Chionodoxa Lucilia. Biele a ružové odtiene kvetov do výšky 20 cm. Najznámejšou a najpredávanejšou odrodou je Pink Janet.
  • Chionodoxa gigantea. Stopky do 10 cm, veľmi veľká varieta Ch. gigantea f. albahort, s bielymi kvetmi, mal som to šťastie, že som ho pestoval vo svojej záhrade.
  • Chionodoxa Forbes. Modré a fialové kvety s bielym stredom.
  • Chionodoxa Sardinica. Držiteľ rekordov pre kvitnutie medzi všetkými druhmi a pri správnej starostlivosti môže kvitnúť až 3 týždne. Modré kvety s bielou škvrnou v strede.
  • Chionodoxa trpaslík. Modré kvety s bielym stredom.
  • Chionodoxa Violet Beauty. Kvety orgovánu majú tvar zvončekov.

Ako pestovať Chionodoxa v záhrade

Pre túto kvetinu budete musieť vybrať mierne alkalickú alebo neutrálnu pôdu, ktorá nebude rásť na iných typoch pôdy. Pre lepší rast a prežitie budete musieť ísť do lesa a nazbierať trochu zeminy, aby sa kvetina cítila ako doma. Môžete pridať trochu stromovej kôry a zhnité listy.

Ak ste si kúpili cibuľky, vysádzajte ich ako bežné cibuľky, dodržujte medzi nimi vzdialenosť 10 cm a zakopte ich 6-7 cm do zeme. Ak sú žiarovky malé, je voliteľné ich zakopať, ale nie menej ako 4 cm do zeme. Čas výsadby: koniec augusta, začiatok septembra. Na výsadbu vyberte dobre osvetlenú oblasť, je vhodné zvoliť miesto, kde sa sneh topí skôr na jar. Môžete tiež pestovať v zatienených oblastiach, ale potom kvitnutie nemusí začať oveľa neskôr, ale bude trvať dlhšie.

Kvitnutie chionodoxu

Kvetinové jedlo

Kvety budú musieť byť oplodnené minerálnym komplexným hnojivom, odporúčam použiť Nitroammofoska. Aplikujeme skoro na jar pred začiatkom kvitnutia, nastavíme tým dobrú rýchlosť rastu a pomôžeme jej bujnému kvitnutiu.

Ako presádzať a množiť

Počas sezóny vyrastú kvety z jedného kríka na 4 deti. Najjednoduchšie sa rozmnožujú. Skúsení záhradníci odporúčajú množiť kvety raz za 5 rokov, samotná kvetina môže rásť na jednom mieste až 10 rokov. Cibuľky treba koncom júla vykopať, olúpať a dať na chladné a suché miesto. Bezprostredne pred zasadením cibúľ do zeme musíte deti oddeliť, aj keď sú uložené v „hniezde“. V opačnom prípade môžu slabí jednoducho uschnúť. Vysadené nové rastliny začínajú kvitnúť v 3. roku.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť