Lekár povedal, ako slzy pomáhajú odhaliť vážne choroby

Foto: z otvorených zdrojov

Zloženie sĺz sa u každého človeka výrazne líši v závislosti od pohlavia, veku, životného štýlu a iných ochorení.

Ľudská krv sa zvyčajne odoberá na testovanie rôznych nedostatkov. Ako sa však ukázalo, na analýzu stačí slziť. Informovala o tom RBC-Ukraine s odvolaním sa na instagramovú stránku pediatričky, kardiologičky a reumatologičky Marie Pavlenko.

Ako používať slzy

Slzou sa podľa lekára dajú diagnostikovať choroby podobne ako krvou.

Slzy sa dávajú človeku nielen preto, aby prejavili emócie. Pokrývajú prednú plochu oka a plnia mnoho dôležitých funkcií – zvlhčujú a chránia oko pred okolím. Poskytujú tiež užitočné živiny a pomáhajú lámať svetlo a vidieť podľa potreby.

Ako sa ukázalo, zloženie sĺz obsahuje nielen vodu, ale aj veľa rôznych bielkovín, lipidov, solí a protizápalových častíc.

Prečo má každý človek iné zloženie sĺz?

Zloženie sĺz sa u každého človeka výrazne líši v závislosti od pohlavia, veku, životného štýlu a iných ochorení.

„V posledných rokoch vedci venovali veľkú pozornosť skúmaniu zloženia sĺz a už sa zistilo, že zloženie sĺz u človeka s ochorením oka, napríklad uveitídou, je odlišné slzy v porovnaní so zdravým človekom sú iné,“ uvádza sa v správe.

Okrem toho sa zloženie sĺz líši u ľudí s chorobami, ktoré zdanlivo nesúvisia s očami. Napríklad skleróza multiplex alebo Parkinsonova choroba.

Maria Pavlenko poznamenala, že aj v slzách boli objavené určité biomarkery, ktoré možno použiť na diagnostiku niektorých druhov rakoviny. Preto v blízkej budúcnosti bude použitie sĺz na diagnostiku chorôb veľmi populárne, pretože je celkom neinvazívne a informatívne.

„Neplytvajte slzami,“ dodal doktor.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť