Lekári pomenovali skoré príznaky mŕtvice: aké dôležité príznaky by ste mali vedieť

Foto: z otvorených zdrojov

Dokonca aj minúty sú dôležité pri znižovaní účinkov mŕtvice a dokonca smrti.

Cievna mozgová príhoda je veľmi vážny stav organizmu, pri ktorom môže človek ochrnúť na jednu stranu tela, stratiť možnosť rozprávať a vnímať povedané. A keď sa mŕtvica rozvinie, najdôležitejšie je čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc. Dokonca aj minúty sú dôležité pri znižovaní účinkov mŕtvice a dokonca smrti. Aké neočividné a typické prvé príznaky mŕtvice by ste mali vedieť, uvádza RBC-Ukraine s odvolaním sa na vysvetlenie Dr. Amre Nou z Clevelandskej kliniky v USA.

Skoré príznaky mŕtvice

Ako lekár poznamenáva, aby sa minimalizovalo poškodenie zdravia počas mŕtvice a zabránilo sa vážnym následkom, je obzvlášť dôležité reagovať, keď sa objavia prvé príznaky.

Mŕtvica nastáva vtedy, keď je zablokovaný prívod krvi do mozgu alebo sa v mozgu objaví krvácanie. Načasovanie začatia nevyhnutnej urgentnej liečby je dôležitým faktorom v ďalšom priebehu ochorenia.

„Keď dôjde k mŕtvici, dôjde k náhlej strate neurologickej funkcie, ktorá môže byť veľmi zničujúca a môže siahať od straty zraku cez stratu reči a motorických funkcií až po úplnú invaliditu,“ vysvetľuje Amre Nou.

Lekár poznamenáva, že ak existuje podozrenie na mozgovú príhodu, je potrebné skontrolovať náhle problémy s rovnováhou alebo koordináciou. Týka sa to aj problémov so zrakom, rečových problémov, ochabnutej či znecitlivenej tváre či pocitu slabosti v paži.

  • problémy so zrakom: predmety sú rozmazané, v jednom oku blikajú „škvrny“.
  • nadmerná podráždenosť až agresivita, alebo naopak strata sily, strata energie a ospalosť
  • dezorientácia – človek môže stratiť schopnosť rozoznávať miesta alebo ľudí, orientovať sa v priestore, nedokáže niečo jasne povedať, stráca jasnosť myslenia
  • Necitlivé prsty na rukách a nohách na jednej strane tela
  • bolesť hlavy, ktorá sa sústreďuje v oblasti chrámu

Okrem toho sa na pozadí týchto príznakov môžu objaviť príznaky pripomínajúce poruchy trávenia.

Mŕtvica sa nevyskytuje len v mozgu.

Drvivá väčšina ľudí, keď počujú slovo „mŕtvica“, okamžite si predstaví mozog. Mŕtvica sa však môže vyskytnúť aj v iných častiach tela.

Ako je uvedené v článku od American Heart Association, mŕtvice môžu ovplyvniť oči a chrbticu. Ak sa krvné zrazeniny dostanú do sietnice a poškodia oči, môžu spôsobiť očnú mozgovú príhodu, ktorá má za následok úplnú stratu zraku postihnutého oka. Stáva sa, že videnie je čiastočne stratené a pacienti sú schopní vnímať pohyb alebo svetlo.

Takáto mozgová príhoda menej ohrozuje ľudský život, no ak sa pacientovi neposkytne prvá pomoc v priebehu prvých hodín, hrozí nezvratná strata zraku.

Aj keď očný záchvat nie je smrteľný, je silným prediktorom budúcich infarktov, mozgových príhod alebo úmrtí. Pri akomkoľvek podozrení sa odporúča urýchlene podstúpiť lekárske vyšetrenie.

Mŕtvica môže nastať aj v chrbtici, hoci prípady sú dosť zriedkavé. V takýchto prípadoch sa tvorí krvná zrazenina v tepnách vedúcich k chrbtici. Lekárske zásahy môžu viesť aj k mozgovej príhode v chrbtici, ak prudko klesne krvný tlak alebo srdce prestane pumpovať dostatok krvi.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť