Mrkva na vlasy: 5 masiek, ktoré z vás urobia Rapunzel

Foto: z otvorených zdrojov

Ak ste hľadali domáci liek na rast vlasov, skúste mrkvové masky na vlasy.

Vďaka mrkve budú vaše vlasy silné, lesklé a hladké. Koreňová zelenina obsahuje vitamíny A, B6, B1, B3, B2, K a C, ako aj vlákninu, draslík, železo, zinok, fosfor, betakarotén a antioxidanty, ktoré môžu zlepšiť celkovú pohodu a zdravie pokožky.

Health shots píše, že podľa štúdie z roku 2012 publikovanej v Journal of Food Science and Technology obsahuje mrkva aj prvky ako biotín, ktorý podporuje vývoj vlasov.

Pomáha bojovať proti vypadávaniu vlasov

Vitamín A je látka nachádzajúca sa v mrkve, ktorá môže pomôcť zlepšiť zdravie pokožky hlavy a bojovať proti vypadávaniu vlasov. Štúdia publikovaná v časopise Clinical Case Reports zistila, že nedostatok vitamínu A môže spôsobiť, že vaše vlasy budú suché a tenké. Zahrnutie mrkvy do vašej rutiny starostlivosti o vlasy teda môže pomôcť v boji proti vypadávaniu vlasov.

Podporuje rast vlasov

„Kľúčové živiny pre rast vlasov, ktoré sa nachádzajú v mrkve, ako je biotín a vitamín A, podporujú produkciu keratínu. Mrkva tiež obsahuje vitamíny C a E, ktoré sú silnými antioxidantmi a pomáhajú udržiavať silu vlasového drieku. Okrem toho tieto vitamíny zvyšujú prietok krvi, čo napomáha lepšiemu vstrebávaniu živín Ak teda zaradíte mrkvu do svojej každodennej starostlivosti o vlasy, môžete si zaručiť dlhé a husté vlasy už o niekoľko mesiacov,“ povedal dermatológ Dr. D. M. Mahajan.

Zabraňuje infekciám pokožky hlavy

Mrkvový olej je výborný v boji proti baktériám a plesniam, pretože obsahuje karotol, lykopén, kyselinu kávovú, polyacetylény a antokyány. Výskum publikovaný v časopise Plant Cell Biotechnology and Molecular Biology ukazuje, že mrkva obsahuje bioaktívny polyacetylén ako falcarinol, ktorý má silné antibakteriálne, protiplesňové, protizápalové a protirakovinové vlastnosti. Tieto bylinné zložky môžu výrazne obmedziť aktivitu mikroorganizmov, a tým zabrániť rastu lišajov, folikulitídy a akné na pokožke hlavy.

Zabraňuje tvorbe lupín

Mrkva a olej z mrkvových semien majú protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú bojovať proti symptómom lupín. Jeho protiplesňové vlastnosti, najmä vďaka prítomnosti karotolu a antokyanov, inhibujú rast Malassezia globosa, huby, ktorá spôsobuje lupiny na pokožke hlavy.

Zabraňuje predčasnému šediveniu

Predčasné šedivenie vlasov a vypadávanie vlasov sú zvyčajne spôsobené oxidačným stresom. Mrkva a jej olej sú považované za superpotraviny pre vlasy kvôli obsahu antioxidantov. Beta-karotén, vitamíny E a C, kyselina kávová, flavonoidy a antokyány – všetky zachytávajú reaktívne formy kyslíka a minimalizujú oxidačný stres vo vlasoch, uvádza štúdia publikovaná v časopise Research Gate.

Ako používať mrkvu na rast vlasov

Na rast vlasov existujú účinné a jednoduché mrkvové masky.

Maska na vlasy z mrkvy, olivového oleja, cibule a citrónu

Ingrediencie:

  • 1 mrkva;
  • 2 lyžice olivového oleja;
  • 1 cibuľa;
  • 2 lyžice citrónovej šťavy.

Ako variť

Cibuľu a mrkvu nakrájame na malé kocky a pomelieme v kuchynskom robote. Do tejto pasty pridajte dve čajové lyžičky citrónovej šťavy a olivového oleja. Po nanesení nechajte masku na vlasy pôsobiť 15 minút a potom opláchnite.

Maska na vlasy z mrkvy, medu a avokáda

Ingrediencie:

  • 2 mrkvy;
  • ½ avokáda;
  • 2 polievkové lyžice medu.

Ako variť

Nakrájajte dve mrkvy na malé kúsky a polovicu avokáda. Zmiešajte ich na pastu. Pridajte dve polievkové lyžice medu a miešajte do hladka. Naneste pastu na pokožku hlavy a vlasy a masírujte 30 minút, potom opláchnite.

Maska na vlasy s mrkvou a kokosovým olejom

Ingrediencie:

  • 1 mrkva;
  • 2 lyžice kokosového oleja.

Ako variť

Mrkvu nakrájajte na malé kúsky a rozmixujte v kuchynskom robote. Pridajte dve lyžičky kokosového oleja a vytvorte hustú pastu. Naneste túto masku na pokožku hlavy a vlasy a nechajte pôsobiť 20 minút.

Maska na vlasy z mrkvy, papáje a jogurtu

Ingrediencie:

  • 2 mrkvy;
  • 4-5 kusov zrelej papáje;
  • 2 lyžice jogurtu.

Ako variť

Dve mrkvy nakrájajte na kúsky. V kuchynskom robote rozmixujte kúsky mrkvy, 4 – 5 kúskov zrelej papáje a dve polievkové lyžice jogurtu do hladka. Naneste masku na pokožku hlavy a vlasy a nechajte pol hodiny pôsobiť.

Maska na vlasy s mrkvou, banánom a jogurtom

Ingrediencie:

  • 1 mrkva;
  • 2 polievkové lyžice jogurtu;
  • 1 banán.

Ako variť

Mrkvu a banány nakrájame na malé kúsky. V kuchynskom robote ich zmiešajte s dvoma polievkovými lyžicami jogurtu. Naneste túto masku na celú hlavu, zakryte sprchovacou čiapkou a nechajte pol hodiny pôsobiť.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť