Nepohodlný domov: 7 chýb pri organizovaní úložného priestoru

Foto: z otvorených zdrojov

Prebytočné predmety zapĺňajú priestor a nesprávna organizácia ich skladovania situáciu len zhoršuje.

Problém skladovania vecí je typický pre veľký dom aj malý byt. Majitelia často nevedia, kam umiestniť veci, aby nezaplnili priestor. Ľudia sa najčastejšie dopúšťajú opakovaných chýb, ktoré prispievajú k tomu, že ich domov vyzerá upchatý. Ktoré presne, vymenovala odborníčka na domácu ekonomiku Martha Stewartová vo svojom blogu po rozhovore s odborníkmi.

Nerobte si plán na nákup skladovacích kontajnerov

Mnoho ľudí vo veľkom nakupuje zásoby skladovacích nádob a potravín. Budú však užitočné len vtedy, ak budú spĺňať špecifické potreby.

„Často počujem ľudí hovoriť: Kúpila som si všetky tieto skvelé organizačné a skladovacie kontajnery a neviem, prečo sa neviem zorganizovať,“ hovorí Nicole Gabay, zakladateľka B. Organized a autorka knihy The Art of Organizing: Šikovný sprievodca pre organizovaný život.

Skladovacie systémy by mali vždy začínať plánom. Koľko miesta máte? Potrebujete nádoby alebo koše?

„Najchytrejší spôsob, ako nakupovať, je najprv určiť, čo presne chcete skladovať a ako tieto položky použijete. Až potom by ste mali začať hľadať niečo, čo bude vyhovovať vašim potrebám,“ vysvetlil Gabay.

Použitie kartónových krabíc na skladovanie

Zmena použitia kartónových krabíc na prepravu a prepravu sa môže zdať ako lacné a praktické riešenie skladovania, ale odborníci varujú pred ich používaním na dlhodobé skladovanie, najmä na oblečenie.

„Neodporúča sa ukladať oblečenie do kartónových škatúľ, pretože môžu prenášať pach kartónu a lepidla na oblečenie, ktoré sa bude ťažko odstraňovať. Kartónové krabice tiež lákajú hlodavce,“ pokračovala Nicole.

Zvoľte radšej veľké, nepriehľadné plastové nádoby s tesne priliehajúcimi viečkami.

Používanie vriec na odpadky

Častou chybou je balenie sezónneho oblečenia alebo náhradnej spodnej bielizne do veľkých odpadkových vriec na dlhodobé skladovanie, no textil potrebuje dýchať a mal by byť skladovaný v suchom obale.

„Plastové vrecká obmedzujú prúdenie vzduchu a zachytávajú vlhkosť, čo môže spôsobiť plesne,“ hovorí Ashley Stewart, profesionálna organizátorka.

Úložné kontajnery pod posteľ sú tou najlepšou voľbou, ako udržať vaše sezónne veci organizované, chránené, suché a bezpečné. Nádoby poskytujú skryté uloženie oblečenia, chránia ho pred prachom a vlhkosťou a zároveň zabezpečujú cirkuláciu vzduchu.

Šaty pred uložením netrieďte

V snahe uvoľniť miesto môžeme uložiť veci, ktoré sú poškodené, špinavé alebo majú nesprávnu veľkosť.

„Dlhodobé skladovanie špinavého alebo opotrebovaného sezónneho oblečenia je chybou, pretože škvrna môže zapadnúť a vec zničiť. Môže tiež prilákať nechcených škodcov a pachy,“ hovorí Stewart.

Kľúčom k úspešnému uskladneniu sezónneho šatníka je príprava.

„Uistite sa, že všetky položky sú dôkladne vyčistené a odstráňte všetky, ktoré sú poškodené, nemoderné alebo nesedia. Položky, ktoré už nie sú v móde alebo sa nehodia, môžete darovať na charitu alebo predať,“ hovorí Stewart.

Uchovávanie niečoho „pre prípad, že by ste to niekedy potrebovali“

Povaľuje sa vám stará telefónna búdka? Náhodné nabíjacie káble? Technické manuály už nemáte?

„Dobrým pravidlom je, že ak ste tieto položky nepoužili rok, je nepravdepodobné, že ich niekedy použijete,“ hovorí Holli Humber, profesionálny organizátor a majiteľ Holli K Co.

Namiesto toho, aby ste si takéto veci nechali, darujte ich priateľovi, darujte ich ako darček alebo sa ich pokúste predať. A budete mať poriadok a človek dostane to, čo potrebuje.

Skladovacie priestory neoznačujte

Úložný systém je účinný iba vtedy, ak môžete nájsť položky, keď ich potrebujete.

Nesprávne označenie krabíc a kontajnerov môže stratiť veľa času počas sťahovania a hľadania správnej položky. Čistenie uľahčujú aj etikety.

„Veľa neporiadku vzniká, keď položky nemajú špecifickú škatuľu. Kľúčové sú štítky s podrobnosťami o tom, čo je v každom kontajneri. Čím konkrétnejší štítok, tým lepšie (napr. vianočné osvetlenie, letné oblečenie/topánky, lieky na prechladnutie/chrípku),“ Holly zdieľa svoje skúsenosti.

Nepoužívajte vertikálny priestor

„Upravte police v kuchynskej skrinke, aby ste mali lepší prístup k riadu. Ak máte v garáži regály, zistite, či je možné police upraviť tak, aby sa vám zmestili do tašiek. Ak nemôžete nastaviť police na vertikálne skladovanie, pridajte stúpačky alebo použite stohovateľné nádoby na využiť nevyužitý priestor,“ radí Humber.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť