Neumyté lesné plody môžu spôsobiť smrť. Prečítajte si o parazitovi, ktorý kladie vajíčka do pečene

Foto: z otvorených zdrojov

Lesné plody sú chutné a keď ste v lese, môžete si ich nazbierať priamo z kríka. Je to však veľmi riskantné

Chutné a mimoriadne zdravé bobule nazbierané v tomto ročnom období v lese sú najchutnejšie z leta. Ak vás láka zjesť ich priamo z kríka, radšej odolajte. Môžete sa nakaziť nebezpečným parazitom, ktorého larvy sa vyvíjajú v pečeni, pľúcach a dokonca aj v mozgu. Informovala o tom RBC-Ukraine s odvolaním sa na Strona Zdrowia.

Prečo potrebujete umývať bobule?

Lesné plody sú chutné a keď ste v lese, môžete si ich nazbierať priamo z kríka. Je to však veľmi rizikové, pretože neumyté plody môžu obsahovať vajíčka nebezpečného parazita.

„chorobou špinavých bobúľ“, teda echinokokózou, sa môžeme nakaziť konzumáciou neumytého ovocia, najmä lesného ovocia, ako sú čučoriedky (presnejšie čučoriedky) alebo lesné jahody, ale aj iného špinavého ovocia a zeleniny či surového mäsa.

Niektorí varujú deti, aby nejedli špinavé bobule, pretože líšky na ne močia a šíria choroby. Je to pravda, pretože vajíčka echinokokózy sa môžu nachádzať vo výkaloch, najmä vo výkaloch lesných zvierat, ako sú líšky, vlky, rysy, mývaly a odčervené psy a mačky.

Z tohto dôvodu sa čučoriedky alebo jahody rastúce blízko zeme môžu ľahko nakaziť vajíčkami parazitov. Preto by sa bobule mali pred jedlom vždy umyť. V opačnom prípade sa môžeme nakaziť echinokokom, ktorý je nebezpečný pre naše zdravie a život.

Čo je choroba špinavých bobúľ?

Echinokokóza je parazitárne ochorenie spôsobené páskou hydatidou. Existujú dva typy tohto ochorenia: unilokulárna a multilokulárna echinokokóza, pričom posledná z nich je život ohrozujúca.

Parazit žije v tenkom čreve predovšetkým líšok, ako aj vlkov a rysov a oveľa menej často psov a mačiek, ktoré nie sú pravidelne odčervované. Jeho vajíčka sa uvoľňujú vo výkaloch zvierat a dopadnú na trávu v lese, odkiaľ sa ľahko prenesú na nízko rastúce bobule alebo jahody.

Pásomnica je dlhá asi 2 mm a jej vajíčka sú len asi 0,04 mm dlhé a voľným okom neviditeľné.

Na lesných plodoch nimi kontaminovaných teda vajíčka parazitov nezbadáme. Po zjedení špinavých bobúľ kontaminovaných vajíčkami pásomnice sa dostávajú do nášho tráviaceho systému.

Larvy pásomnice sa najčastejšie uhniezdia v pečeni, ničia tento orgán, ďalej v pľúcach, obličkách, slezine, centrálnom nervovom systéme, kostiach, očiach a dokonca aj mozgu.

V snahe chrániť sa pred parazitom si telo okolo seba vytvorí cystu, ktorá časom rastie a vyvíja tlak na tkanivá a orgány. Najväčším ohrozením života je prasknutie cysty, prejavujúce sa náhlym zvýšením teploty, silnými bolesťami, kašľom a intenzívnym vodnatým zvracaním. Po krátkom čase môže nastať aj smrť.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť