Foto: z otvorených zdrojov
S prechodom na správnu výživu sa podľa odborníka výrazne zvyšuje množstvo vlákniny v strave
Zdravá strava môže spôsobiť nadúvanie, ktoré môže ľudí znepokojovať. Ako sa ukázalo, tento stav sa považuje za absolútne normálny a vyskytuje sa z niekoľkých dôvodov. Informovala o tom RBC-Ukraine s odkazom na instagramovú stránku odborníka na výživu Vera Kurin.
Prečo dochádza k nadúvaniu?
S prechodom na správnu výživu sa podľa odborníka výrazne zvyšuje množstvo vlákniny v strave. Aby ste tomu zabránili, musíte postupne zvyšovať množstvo vlákniny. Okrem toho môže dôjsť k nadúvaniu v dôsledku nízkotučných fermentovaných mliečnych výrobkov, ale nie u každého, ale tiež sa to stáva. Aby ste to dosiahli, mali by ste sa vyhnúť jedlám s nízkym obsahom tuku.
Ďalším dôvodom je veľké množstvo bielkovín v strave. Ako riešenie sa snažte zachovať 1-2 g bielkovín na 1 kg vlastnej hmotnosti.
Aké potraviny spôsobujú nadúvanie?
Potraviny, ktoré môžu spôsobiť nadúvanie, zahŕňajú:
- Cukor a sladidlá ako fruktóza môžu byť ťažko stráviteľné a spôsobiť plynatosť.
- U ľudí s intoleranciou laktózy telo nedokáže stráviť mliečny cukor
- brokolica, karfiol, cibuľa a artičoky
- Strukoviny obsahujú vlákninu, ktorú telo nedokáže úplne stráviť. Keď sú tieto vlákna rozložené baktériami, v črevách sa tvorí plyn.
- nadmerná konzumácia bielkovinových potravín, ako je mäso, ryby a vajcia
- pečivo, najmä tie, ktoré sú vyrobené z bielej múky, môžu byť ťažko stráviteľné a spôsobiť plynatosť
Potravinové alergie, ako aj individuálne reakcie na určité látky (napríklad lepok) vedú k silnému nadúvaniu. Venujte pozornosť potravinám, ktoré vám po zjedení spôsobujú nepríjemné pocity v žalúdku a črevách a úplne ich vylúčte zo svojho jedálnička.
Okrem toho aerofágia, teda požitie atmosférického vzduchu, tvorí hlavný podiel žalúdočných plynov. Vzduch vstupuje do žalúdka pri jedle, žuvaní žuvačky, pití sódy a fajčení.
Pri väčších kusoch jedla sa dostáva väčšie množstvo zmesi atmosférických plynov. Napriek tomu, že hlavná časť prehltnutého vzduchu je vypudená grganím, zvyšok môže spôsobiť plynatosť.