Site icon Články Archaeoservices – archeologická spoločnosť

Odborník na výživu pomenoval bežný problém, ktorý sa vyskytuje pri správnej výžive

Foto: z otvorených zdrojov

S prechodom na správnu výživu sa podľa odborníka výrazne zvyšuje množstvo vlákniny v strave

Zdravá strava môže spôsobiť nadúvanie, ktoré môže ľudí znepokojovať. Ako sa ukázalo, tento stav sa považuje za absolútne normálny a vyskytuje sa z niekoľkých dôvodov. Informovala o tom RBC-Ukraine s odkazom na instagramovú stránku odborníka na výživu Vera Kurin.

Prečo dochádza k nadúvaniu?

S prechodom na správnu výživu sa podľa odborníka výrazne zvyšuje množstvo vlákniny v strave. Aby ste tomu zabránili, musíte postupne zvyšovať množstvo vlákniny. Okrem toho môže dôjsť k nadúvaniu v dôsledku nízkotučných fermentovaných mliečnych výrobkov, ale nie u každého, ale tiež sa to stáva. Aby ste to dosiahli, mali by ste sa vyhnúť jedlám s nízkym obsahom tuku.

Ďalším dôvodom je veľké množstvo bielkovín v strave. Ako riešenie sa snažte zachovať 1-2 g bielkovín na 1 kg vlastnej hmotnosti.

Aké potraviny spôsobujú nadúvanie?

Potraviny, ktoré môžu spôsobiť nadúvanie, zahŕňajú:

Potravinové alergie, ako aj individuálne reakcie na určité látky (napríklad lepok) vedú k silnému nadúvaniu. Venujte pozornosť potravinám, ktoré vám po zjedení spôsobujú nepríjemné pocity v žalúdku a črevách a úplne ich vylúčte zo svojho jedálnička.

Okrem toho aerofágia, teda požitie atmosférického vzduchu, tvorí hlavný podiel žalúdočných plynov. Vzduch vstupuje do žalúdka pri jedle, žuvaní žuvačky, pití sódy a fajčení.

Pri väčších kusoch jedla sa dostáva väčšie množstvo zmesi atmosférických plynov. Napriek tomu, že hlavná časť prehltnutého vzduchu je vypudená grganím, zvyšok môže spôsobiť plynatosť.

Exit mobile version