Odborník na výživu vymenoval najužitočnejšie bylinkové čaje, ktoré podporujú zdravie

Foto: z otvorených zdrojov

Po stáročia sa používali ako prírodný liek proti rôznym chorobám.

Typicky sa bylinkové čaje vyrábajú zo sušeného ovocia, kvetov, korenia alebo bylín. Po stáročia sa používali ako prírodný liek proti rôznym chorobám.

RBC-Ukraine vám povie, ktoré z nich sú najzdravšie, pričom cituje príspevok odborníka na výživu Olega Shvetsa na Facebooku.

Aké čaje sú najzdravšie?

Bylinkové čaje sa dodávajú v rôznych príchutiach a sú bez cukru a bez kalórií. Mnohé bylinkové čaje tiež podporujú zdravie a moderná veda potvrdzuje preventívne a terapeutické schopnosti niektorých z nich pri rozumnom používaní.

Odborník na výživu vymenoval desať bylinných čajov, ktorých bezpečnosť a výhody boli potvrdené v spoľahlivých štúdiách.

Harmančekový čaj

Známy pre svoje upokojujúce účinky a často sa používa ako pomoc pri spánku. Výskum ukazuje, že skutočne zlepšuje kvalitu spánku u starších dospelých a žien po pôrode. Okrem toho sa predpokladá, že harmanček má antibakteriálne, protizápalové a ochranné vlastnosti pečene. Podľa niektorých štúdií môže tento čaj zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi a zmierniť príznaky predmenštruačného syndrómu (PMS).

mätový čaj

Často sa používa na udržanie zdravia tráviaceho traktu. Má tiež antioxidačné, protirakovinové, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Niekoľko štúdií ukázalo, že prípravky z mätového oleja pomáhajú zmierniť tráviace ťažkosti, nevoľnosť, gastralgiu a ďalšie príznaky syndrómu dráždivého čreva.

Zároveň je evidentne nemožné extrapolovať výsledky štúdií, ktoré skúmali účinnosť mätového oleja na mätový čaj. Množstvo účinnej látky v druhom z nich výrazne prevyšuje jej množstvo v mätovom čaji.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj má vysoký obsah antioxidantov a je známym liekom na nevoľnosť. Výskum ukazuje, že zázvor je účinný pri zmierňovaní nevoľnosti, najmä na začiatku tehotenstva, hoci môže zmierniť nevoľnosť spôsobenú chemoterapiou a chirurgickým zákrokom pri rakovine.

Dôkazy tiež naznačujú, že zázvor znižuje bolesť spojenú s menštruáciou. Niektoré štúdie navyše ukazujú, že zázvorové doplnky zlepšujú hladinu cukru v krvi a lipidov u ľudí s cukrovkou.

Ibištek

Okrem žiarivej farby a jedinečnej chuti má ibištekový čaj liečivé vlastnosti. Hoci výsledky výskumu zostávajú kontroverzné, niektoré z nich ukazujú, že konzumácia ibišteka môže pomôcť znížiť hladinu celkového cholesterolu a aterogénneho LDL spolu so znížením krvného tlaku.

Ďalšia štúdia zistila, že pitie extraktu z ibištekového čaju počas 6 týždňov výrazne znížilo hladinu oxidačného stresu u mužských futbalistov. Treba poznamenať, že tento čaj môže interagovať s diuretikami, preto sa pred pitím poraďte so svojím lekárom.

Echinacea čaj

Populárny liek na prechladnutie. Existujú dôkazy, že echinacea pomáha posilňovať imunitný systém, čo znamená, že chráni pred infekciami. Niektoré štúdie zistili, že echinacea môže skrátiť trvanie prechladnutia alebo znížiť závažnosť symptómov.

Rooibos

Jedna štúdia zistila, že rooibos môže mať antialergické účinky. Podľa výsledkov iného je schopný potlačiť tvorbu osteoklastov. Ide o bunky, ktoré rozkladajú staré kosti, čo je nevyhnutné na zachovanie, obnovu a zmenu tvaru kostry. Inhibícia ich tvorby môže pomôcť ľuďom s chorobami, ktoré spôsobujú tvorbu veľkého počtu osteoklastov, ako je osteoporóza. Niektoré štúdie navyše ukazujú, že rooibos môže tiež pomôcť normalizovať krvný tlak a hladinu cholesterolu.

Šalviový čaj

Známy pre svoje liečivé vlastnosti a potenciálne prínosy pre zdravie mozgu. Rôzne štúdie o šalvii zistili, že zlepšuje kognitívne funkcie u ľudí s Alzheimerovou chorobou.

Množstvo štúdií tiež naznačuje zlepšenie duševných funkcií a pamäte u zdravých dospelých po užití jedného druhu extraktu zo šalvie. Existujú aj určité dôkazy, že šalvia môže znížiť celkový cholesterol a LDL (aterogénny cholesterol).

Melissa čaj

Má ľahkú, citrónovú chuť a je dobré pre srdce. V jednej malej štúdii pitie čaju z medovky počas 6 týždňov zlepšilo stuhnutosť tepien, čo je rizikový faktor pre aterosklerotickú srdcovú chorobu a mŕtvicu.

Výskum tiež zistil, že konzumácia medovky zvyšuje množstvo prirodzených antioxidačných enzýmov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred oxidačným poškodením. Jedna recenzia navyše uvádza, že medovka môže dokonca zmierniť príznaky depresie a úzkosti bez vážnych vedľajších účinkov.

Šípkový čaj

Obsahuje veľa vitamínu C a prospešných rastlinných zlúčenín s protizápalovými vlastnosťami. Výskum ukázal, že šípkový prášok pomáha znižovať zápal a zlepšovať symptómy spojené s reumatoidnou artritídou a osteoartritídou, vrátane bolesti svalov a kĺbov.

Okrem toho sú šípky pravdepodobne prospešné pre kontrolu hmotnosti, pomáhajú znižovať index telesnej hmotnosti a brušný tuk. Aj keď si to vyžaduje ďalší výskum.

Mučenkový čaj

Tradične sa používa na zmiernenie úzkosti a zlepšenie spánku. Výsledky jednej štúdie ukázali, že užívanie extraktu z mučenky po dobu 2 týždňov zlepšilo určité ukazovatele kvality spánku u ľudí s nespavosťou, hoci bez štatistickej významnosti v porovnaní s placebom. Niektoré ďalšie štúdie ukazujú, že mučenka môže pomôcť zmierniť príznaky úzkosti, najmä počas zubných zákrokov.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť