Odborník na výživu vymenúva potraviny a nápoje, ktoré podporujú zdravie pečene

Foto: z otvorených zdrojov

Udržiavanie pečene v dobrom stave je dôležité pre udržanie zdravia.

Pečeň je zodpovedná za mnohé procesy v tele, od produkcie bielkovín, cholesterolu a žlče až po ukladanie vitamínov, minerálov a ukladanie energie vo forme glykogénu. Tiež rozkladá toxíny, ako je alkohol, lieky a prirodzené metabolické vedľajšie produkty. Udržiavanie pečene v dobrom stave je dôležité pre udržanie zdravia.

Aké potraviny podporujú zdravie pečene, hovorí RBC-Ukrajina s odvolaním sa na príspevok odborníka na výživu Olega Shvetsa na Facebooku.

Čo potrebuješ vedieť

Výživa v tom zohráva kľúčovú úlohu. Mnohé potraviny obsahujú zlúčeniny, ktoré zlepšujú funkciu pečeňových enzýmov, chránia pred ukladaním tukov a znižujú zápal a oxidačný stres.

Aké potraviny vám pomôžu udržať zdravú pečeň?

Káva

Výskumy ukazujú, že pitie kávy chráni pečeň pred chorobami, dokonca aj medzi tými, ktorí už majú výrazné problémy s pečeňou. Znižuje najmä riziko cirhózy alebo trvalého poškodenia pečene u ľudí s chronickým ochorením pečene.

Podľa prieskumu výskumu z roku 2016 pitie kávy tiež znižuje riziko vzniku bežného typu rakoviny pečene (hepatocelulárny karcinóm) znížením zápalu. Navyše dokonca znižuje riziko úmrtia u ľudí s chronickým ochorením pečene. Najväčšie výhody kávy sú pozorované u ľudí, ktorí pijú aspoň 3 šálky denne. Vedci naznačujú, že výhody kávy pochádzajú z jej schopnosti zabrániť hromadeniu tuku a kolagénu, ktoré sú kľúčovými ukazovateľmi ochorenia pečene.

Káva tiež zvyšuje hladinu antioxidantu glutatiónu. Antioxidanty neutralizujú škodlivé voľné radikály, ktoré sa prirodzene tvoria v tele a môžu poškodiť bunky.

Čaj

Prehľad 15 štúdií z roku 2020 zistil, že zelený čaj znižuje hladiny pečeňových enzýmov u ľudí s metabolickým ochorením pečene (MALD). Podľa inej štúdie suplementácia extraktom zo zeleného čaju počas 12 týždňov výrazne znížila hladiny pečeňových enzýmov alanínaminotransferázy (ALT) a aspartátaminotransferázy (AST) u ľudí s MASCP.

Revízia z roku 2017 navyše zistila, že ľudia, ktorí pili zelený čaj, mali menšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pečene. Riziko bolo najnižšie u ľudí, ktorí pili štyri alebo viac šálok denne.

Existuje niekoľko správ o poškodení pečene v dôsledku užívania doplnkov obsahujúcich extrakt zo zeleného čaju. Preto tí, ktorí už majú problémy s pečeňou, by sa mali pred užívaním takýchto doplnkov porozprávať so svojím lekárom.

Grapefruit

Obsahuje antioxidanty, ktoré prirodzene chránia pečeň. Dva hlavné antioxidanty v grapefruite sú flavonoidy naringenín a naringín.

Ochranné účinky grapefruitu fungujú dvoma spôsobmi – zmierňujú zápal a chránia bunky. Podľa štúdie z roku 2023 tieto antioxidanty spomaľujú progresiu fibrózy pečene, ku ktorej dochádza, keď sa v orgáne nahromadí nadbytočné spojivové tkanivo, zvyčajne v dôsledku chronického zápalu.

Účinky grapefruitu alebo grapefruitového džúsu, a nie ich zložiek, neboli skúmané. Navyše, takmer všetky výskumy antioxidantov v grapefruite boli vykonané na zvieratách. Dostupné dôkazy však naznačujú, že grapefruit môže byť prospešný pre udržanie zdravia.

Čučoriedky a brusnice

Obsahujú antokyány, čo sú antioxidanty, ktoré dodávajú bobuliam charakteristickú farbu. Spájajú sa s mnohými zdravotnými benefitmi.

Štúdia z roku 2021 zistila, že užívanie brusnicového doplnku počas šiestich mesiacov zlepšilo stav steatózy alebo stukovatenia pečene u ľudí s MASLD. Okrem toho štúdie v skúmavkách zistili, že extrakt z čučoriedok inhiboval rast ľudských rakovinových buniek pečene. Je však potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či majú rovnaký účinok u ľudí.

Pridanie týchto bobúľ do vašej stravy je dobrý spôsob, ako poskytnúť telu, vrátane pečene, antioxidanty, ktoré potrebuje, aby zostalo zdravé.

Hrozno

Jeho plody, najmä červené a fialové, obsahujú celý rad prospešných rastlín. Štúdia na potkanoch z roku 2020 ukazuje, že hrozno a hroznová šťava majú niekoľko zdravotných výhod. Medzi ne patrí zníženie zápalu, prevencia poškodenia buniek a zvýšenie hladiny antioxidantov.

Štúdia z roku 2022 však naznačuje, že konzumácia hrozna a hroznových produktov nemá významný vplyv na pečeňové enzýmy a nemusí zlepšiť funkciu pečene.

Cviklová šťava

Je zdrojom antioxidantov betalaínov. Štúdie na zvieratách preukázali, že repná šťava pomáha znižovať oxidačné poškodenie a zápal pečene. Napriek tomu, že štúdie na zvieratách sa zdajú byť sľubné, je potrebný ďalší dôkaz na podporu zdravia červenej repy pre zdravie ľudskej pečene.

Krížovitá zelenina

Známy pre vysoký obsah vlákniny a výraznú chuť. Sú tiež bohaté na prospešné rastlinné zlúčeniny. Medzi tieto druhy zeleniny patrí brokolica, ružičkový kel, kapusta, kel a karfiol.

Výsledky výskumu naznačujú, že krížová zelenina obsahuje určité zlúčeniny, ktoré menia proces detoxikácie a chránia pred škodlivými zlúčeninami. V štúdii z roku 2016 sa u myší kŕmených brokolicou vyvinulo menej nádorov alebo stukovatenia pečene ako u kontrolných myší. Hoci ľudský výskum je obmedzený, krížová zelenina je sľubná ako prospešná potravina pre zdravie pečene.

Orechy

Bohaté na niekoľko kľúčových živín – zdravé tuky, antioxidanty, vitamín E, prospešné rastlinné zlúčeniny. Štúdia z roku 2019 zistila, že strava s vysokým obsahom orechov je spojená so zníženým rizikom vzniku MASCP. Predbežné dôkazy naznačujú, že orechy sú dôležitou potravinovou skupinou pre zdravie pečene.

Mastné ryby

Omega-3 mastné kyseliny sú zdravé tuky, ktoré pomáhajú znižovať zápal a sú spojené s nižším rizikom srdcových ochorení. Analýza z roku 2016 zistila, že omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať hladiny tuku v pečeni a triglyceridov u pacientov s MASHL alebo nealkoholickou steatohepatitídou.

Dôležitý je aj pomer Omega-3 a Omega-6 tukov. Mnoho ľudí prekračuje odporúčanú spotrebu omega-6 tukov, ktoré sa nachádzajú v rastlinných olejoch a masle. Podľa jednej štúdie na zvieratách príliš vysoký pomer Omega-6 k Omega-3 podporuje rozvoj ochorenia pečene. Preto je dobré okrem pridania srdcu zdravých Omega-3 tukov do vašej stravy znížiť príjem zápalových Omega-6 tukov.

Olivový olej

Považuje sa za zdravý tuk kvôli jeho početným zdravotným prínosom, vrátane pozitívnych účinkov na srdce a metabolizmus. Priaznivo pôsobí aj na pečeň. Dodržiavanie stredomorskej stravy bohatej na olivový olej je podľa štúdie z roku 2018 spojené so zníženým rizikom stukovatenia pečene u starších dospelých.

Niekoľko ďalších štúdií zistilo podobné účinky konzumácie olivového oleja u ľudí, vrátane zníženia akumulácie tuku v pečeni a zvýšenia hladín pečeňových enzýmov v krvi. Hromadenie tuku v pečeni je súčasťou prvého štádia ochorenia pečene. Preto pozitívny vplyv olivového oleja na pečeňový tuk z neho robí cennú súčasť zdravej výživy.

Aké potraviny sú dobré pre pečeň

Zahrnutie potravín bohatých na živiny do vašej stravy je jednoduchý, ale účinný spôsob, ako zlepšiť zdravie pečene. Zamerajte sa predovšetkým na potraviny obsahujúce antioxidanty, ktoré znižujú zápal, zmierňujú oxidačný stres a zabraňujú poškodeniu buniek.

Konzumácia potravín bohatých na vlákninu pomáha kontrolovať hmotnosť a zabezpečuje správne fungovanie pečene. Okrem toho potraviny obsahujúce bielkoviny alebo zdravé tuky sú užitočné pri liečbe alebo prevencii iných stavov spojených s ochorením pečene, ako je cukrovka.

Aké potraviny je najlepšie nejesť?

Nadmerná konzumácia určitých potravín je spojená so zvýšeným rizikom MASCP. Pre lepšiu funkciu pečene by ste mali obmedziť príjem potravín, ako je červené a spracované mäso, nealkoholické nápoje a sóda, potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov, trans-tukov a jednoduchých cukrov, ako je rýchle občerstvenie, a plnotučné mliečne výrobky.

Okrem zmien vo vašej strave odborníci odporúčajú dodržiavať tieto tipy týkajúce sa životného štýlu:

  • Udržujte si normálnu hmotnosť. Nadváha alebo obezita zvyšuje riziko MASCP.
  • Zostaňte aktívny. Pravidelné cvičenie pomáha znižovať triglyceridy a tuk v pečeni.
  • Alkohol pite s mierou. Nadmerná konzumácia alkoholických nápojov negatívne ovplyvňuje funkciu pečene a môže viesť k poškodeniu pečene. Odporúčaná maximálna dávka je až jeden nápoj (0,33 piva, 150 ml vína alebo 40 ml silného alkoholu) denne pre ženy a dva nápoje denne pre mužov.
Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť