Odborník na výživu vysvetlil, čo jesť na zachovanie nervového systému

Foto: z otvorených zdrojov

Lekárka podotýka, že hoci je takáto výživa prospešná pre duševné zdravie, musí ju sprevádzať komplexný prístup.

Mnohí z nás sú v neustálom strese, a to negatívne ovplyvňuje našu fyzickú kondíciu. Niektoré potraviny pomáhajú chrániť nervový systém. RBC-Ukraine hovorí o tom, čo jesť na zlepšenie svojho duševného stavu, s odvolaním sa na príspevok odborníka na výživu Olega Shvetsa na Facebooku.

Čo ukazuje vedecký výskum

Vedci z University of Virginia School of Medicine (USA) v štúdii na myšiach zistili, že baktéria Lactobacillus pomáha telu vyrovnať sa so stresom a zabraňuje výskytu duševných porúch, ako sú depresia a úzkosť.

„Táto baktéria spôsobuje miznutie depresie u myší. Aby vedci pochopili, prečo sa to deje, použili zbierku baktérií známych ako Altered Schaedler Flora, ktorá zahŕňala dva kmene Lactobacillus a šesť ďalších bakteriálnych kmeňov. Zistili, že prenos črevných baktérií z myši, ktoré mali stres, u iných vedie k depresii a úzkostnému správaniu,“ hovorí Shvets.

Myši bez laktobacilov mali zvýšenú reakciu na stres. Výsledky štúdie ďalej podporujú úlohu bakteriálneho črevného mikrobiómu a imunitného systému pri poruchách nálady.

„Sú prísľubom vývoja nových liečebných postupov a prevencie duševných chorôb Možno v budúcnosti budú ľudia ohrození depresiou konzumovať probiotické potraviny a doplnky stravy obsahujúce laktobacily,“ hovorí lekár.

Ako jogurt ovplyvňuje nervový systém?

Lactobacillus, ktorý sa bežne vyskytuje vo fermentovaných potravinách a jogurtoch, sa spája so zvládaním stresu a potenciálnou prevenciou depresie a úzkosti.

„Mikrobiota ovplyvňuje signalizáciu v mozgu, takže zmeny v mikroflóre menia aj stimuláciu mozgu, čo je dôležitý efekt, ktorý naznačuje, že skutočne môžeme byť tým, čo jeme,“ dodáva odborník na výživu.

Laktobacily, hojne zastúpené v čreve, modulujú túto komunikáciu ovplyvňovaním produkcie neurotransmiterov, ako je serotonín a kyselina gama-aminomaslová (GABA), ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v regulácii nálady. Laktobacily tiež znižujú zápal v čreve, čo môže nepriamo zlepšiť duševné zdravie.

Aké potraviny sú dobré pri úzkosti a depresii?

Spotreba laktobacilov by sa mala zvýšiť. Diéta by mala obsahovať fermentované potraviny, ako je jogurt, kefír, kyslá kapusta, kimchi a uhorky.

„Ideálne je konzumovať jednu porciu fermentovaného jedla denne. Alternatívou sú kvalitné probiotické doplnky stravy s kmeňmi Lactobacillus,“ hovorí Shvets.

Príznaky depresie môžu tiež zmierniť potraviny bohaté na Omega-3 mastné kyseliny – mastné ryby, ľanové semienka a vlašské orechy.

„Ovocie a zelenina bohaté na antioxidanty, celozrnné výrobky, potraviny bohaté na horčík, ako je listová zelenina, orechy a semená, sú dobré pre duševné zdravie. Sú súčasťou pestrej a výživnej stravy, ktorá má pozitívny vplyv na náladu a znižuje hladinu stresu.“ ,“ vysvetľuje odborníčka na výživu.

Nezabudnite zaujať holistický prístup k duševnému zdraviu

Lekárka podotýka, že hoci je takáto výživa prospešná pre duševné zdravie, musí ju sprevádzať komplexný prístup. „Výživa je len jedným z aspektov riadenia duševného zdravia,“ hovorí Shvets.

Psychickú pohodu ovplyvňuje pravidelná fyzická aktivita, dostatočný spánok a ďalšie techniky zvládania stresu.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť