Odkiaľ pochádza drôtovec v záhrade a ako sa ho zbaviť

Pri pestovaní zemiakov sa stretávame s viacerými škodcami, ktorých je lepšie okamžite zbaviť. Ide o chrobáka zemiakového a drôtenku, títo dvaja škodcovia spôsobili záhradkárom dosť problémov. S poslednou menovanou je ťažšie bojovať, pretože pásavku zemiakovú možno jednoducho zbierať a kríky možno kontrolovať pred napadnutím.

Drôtovec je larva chrobáka. Samotný chrobák klik je pomerne veľký, jeho veľkosť je asi 15 mm. Larva drôtovce prechádza cez 4 roky vývojovým štádiom a v druhom roku sa stáva agresívnym a nebezpečným pre rastliny.

Skúsení záhradníci si všimli, že drôtovec sa vyhýba niektorým rastlinám. Nemá rád hrášok, georgíny, horčicu, facéliu, fazuľu a fazuľu. Na základe toho je užitočné každý rok meniť miesta výsadby hrachu a fazule, pretože to pomôže vyhnúť sa tvorbe trvalých ohniskov škodcu.

Zemiaková kontrola drôtovce

Drôtovec uprednostňuje život vo vlhkých neobrábaných oblastiach zarastených burinou. Pri vykopávaní zemiakov, dokonca aj v zdravých oblastiach, môžete nájsť niekoľko tohto hmyzu, mali by ste sa ich okamžite zbaviť;

Jeden drôtovec môže zanechať v zemi až stovky vajíčok. Boj proti nemu komplikuje fakt, že väčšinu života trávi pod zemou.Zbavte sa drôtov na webe

Môžete skúsiť odstrániť drôtovce pomocou 7 osvedčených metód.

1. Na odstránenie drôtovcov z oblasti môžete použiť nasledujúcu metódu. Zemiaky nakrájame na niekoľko častí a vložíme ich do hĺbky rovnajúcej sa bajonetu lopaty do zeme. Tieto kúsky zemiakov rozmiestnime po celej ploche a na druhý deň skontrolujeme: drôtenka do zemiakov určite prenikne. Keď zemiaky vyberieme, rezne obnovíme a je lepšie ich raz týždenne vymeniť za nové.

2. Na prilákanie chrobáka môžete použiť aj kúsok čerstvého zemiaku alebo mrkvy. Za týmto účelom rozrežte plastovú fľašu na polovicu a na dno položte zemiaky. Potom spojíme polovice fľaše tak, aby hrdlo bolo vo vnútri druhej polovice. Fľašu s návnadou zakopeme v záhrade do zeme.

3. Dezoxidácia kyslej pôdy na stanovišti je potrebná, keďže drôtovec uprednostňuje kyslé pôdy.

4. Po obvode zemiakových záhonov môžete vysadiť rastliny, ktoré som už spomínal, a pridať aj nechtíky.

5. Výsev horčice ako zeleného hnojenia je tiež účinným spôsobom boja proti drôtovcom.

6. S vykopávaním zeminy bez prevrátenia hlinenej gule môžete začať v novembri s nástupom mrazov.

7. Extrémnym, ale účinným opatrením je použitie špeciálnych prípravkov, ktoré je možné zakúpiť v záhradkárskych predajniach ako Tabu, Maxim a iných.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť