Otužovanie sadeníc paradajok, 5 hlavných tipov od záhradníkov

Otužovanie paradajok je dôležitý postup a vykonáva sa s cieľom prispôsobiť rastlinu novým teplotným podmienkam v otvorenom teréne. Je nevyhnutné vytvrdzovať sadenice, najmä ak chcete zasadiť paradajky v apríli, ale ak po 20. máji, potom bude teplota optimálna bez vytvrdzovania takmer vo všetkých regiónoch.

Prečo je potrebné vytvrdzovať sadenice?

Sadenice pestované v interiéri rástli pri teplote +18…+28°C a pri výsadbe do voľnej pôdy je to pre rastlinu v prvom rade veľký stres. Zmeny teploty, vlhkosti a iných faktorov môžu výrazne ovplyvniť rast paradajok.

To často viedlo k chorobám koreňového systému. Pravdepodobne ste si všimli, že keď zasadíte paradajky na otvorenom priestranstve, stanú sa letargickými a niektoré spadnú na zem. K tomu dochádza v dôsledku skutočnosti, že koreňový systém paradajok ešte nepracuje v plnej sile a zásoba vody a látok nie je na správnej úrovni. Zvyčajne po 5-6 dňoch paradajka zosilnie a získa silu.

Počas tohto obdobia nemôžete kŕmiť paradajku po výsadbe, pred prvým kŕmením by mali prejsť 2 týždne.

A aby sa rastlina rýchlejšie aklimatizovala, mnohí záhradkári sadenice otužujú. Koniec koncov, sadenice, ktoré rástli v najlepších podmienkach, nemusia vydržať náhle zmeny teploty.

Ako správne otužovať sadenice?

Otužovanie paradajok nie je jednodňová práca, ale začína od okamihu, keď sa objavia prvé výhonky. Prvé vytvrdzovanie sa vykonáva 3-4 dni po vyklíčení. Teplota vzduchu sa zníži z obvyklých +18..+26°C na +8..+14°C. Osobne odporúčam začať postupne v priebehu týždňa, znížiť teplotu v prvý deň o 10 minút, v druhý o 15 minút, a tak zvýšiť na 30 minút denne.

Kalenie sadeníc pred výsadbou na otvorenom priestranstve

Pred vysadením sadeníc na otvorenom priestranstve ich musíte pripraviť. Týždeň pred vylodením môže byť teplota vzduchu znížená na +12..+14°C. V posledných dňoch pred výsadbou sa teplota zvýši na uličnú teplotu, môžete ju nechať priamo na verande alebo balkóne.

Otužovanie sa robí aj vodou pri poklese teploty súčasne znížime zálievku. Nemeníme normu, ale len interval a frekvenciu.

Na fotografii sú moje sadenice paradajok Pri starostlivosti o ne som vykonal dve dôležité opatrenia: otužovanie a zber s hnojením.

otužovanie sadeníc

2 týždne po zbere som ho kŕmil dusičnanom amónnym a superfosfátom. Tento typ kŕmenia vždy poskytuje 100% mieru prežitia. Mnoho záhradkárov to nazýva tvrdnúce hnojivo. Podrobne som opísal, ako som takéto sadenice pestoval v tomto článku Ako pestovať silné sadenice. Ak vás to zaujíma, prečítajte si to, je tam veľa dobrých odporúčaní.

Pamätajte, že nech sú sadenice akokoľvek pripravené, nemožno vylúčiť ani hrozbu mrazov, tu nepomôže žiadne otužovanie, rastlina buď prestane rásť a bude ju treba vykrmovať neskôr, alebo úplne odumrie. Ak je pravdepodobný mráz, vždy prikryte spunbond alebo v krajnom prípade fóliou.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť