Pikantná chuť znamená pikantné riziko. Kto by radšej nejedol chren

Foto: z otvorených zdrojov

Glukozinoláty a izotiokyanáty obsiahnuté v tejto koreňovej zelenine môžu chrániť pred rakovinou inhibíciou rastu rakovinových buniek a tiež podporou ich smrti.

Chren, niekedy zahrnutý do veľkonočného košíka, je koreňová zelenina známa svojou štipľavou chuťou a vôňou; preto sa často používa ako korenie na mäso. Napriek jeho prospešným vlastnostiam by sa však v niektorých prípadoch chren nemal konzumovať. RBC-Ukraine píše o tom, kto by nemal jesť chren.

Nutričná hodnota chrenu

Pretože sa chren zvyčajne konzumuje v malých množstvách, typická porcia má veľmi nízky obsah kalórií, ale obsahuje minerály a rastlinné zlúčeniny.

Konkrétne jedna polievková lyžica (15 g) vareného chrenu obsahuje:

  • Kalórie – 7
  • Bielkoviny – menej ako 1 g
  • Tuk – menej ako 1 g
  • Sacharidy – 2 g
  • Vláknina – 0,5 g

Okrem toho táto koreňová zelenina obsahuje vápnik, draslík, horčík, kyselinu listovú a ďalšie stopové prvky, ako aj vitamíny skupiny B a vitamín C. V chrene je navyše viac vitamínu C ako v citróne – koreňová zelenina je na druhom mieste ríbezle a šípky.

Na čo slúži chren?

Glukozinoláty a izotiokyanáty obsiahnuté v tejto koreňovej zelenine môžu chrániť pred rakovinou inhibíciou rastu rakovinových buniek a tiež podporou ich smrti. Okrem toho tieto zlúčeniny zabraňujú rastu štyroch druhov húb, ktoré spôsobujú ochorenie nechtov.

Ďalšie zlúčeniny, ako je sinigrín, fungujú ako antioxidanty a bojujú proti poškodeniu buniek spôsobenému voľnými radikálmi.

Alylizotiokyanát, olej, ktorý sa uvoľňuje pri rezaní koreňa chrenu, môže mať silné antibakteriálne vlastnosti a bojovať proti množstvu nebezpečných baktérií vrátane E. coli a salmonely.

Kedy nejesť chren

Keďže chren je mimoriadne pikantný a obsahuje horčičný olej, je najlepšie ho konzumovať s mierou. Priveľa tohto štipľavého koreňa totiž môže spôsobiť podráždenie sliznice, žalúdočnú nevoľnosť, závraty a zvracanie.

Neodporúča sa používať chren v nasledujúcich prípadoch:

  1. žalúdočné alebo črevné vredy, zápalové ochorenie čriev, infekcie alebo iné ochorenia tráviaceho traktu;
  2. gastritída alebo zvýšená kyslosť žalúdka;
  3. ochorenia obličiek a pečene;
  4. enterokolitída;
  5. poruchy štítnej žľazy.

Neodporúča sa užívať chren počas tehotenstva a dojčenia – nie je dostatok výskumov o možných účinkoch, ktoré by potvrdili absenciu negatívnych účinkov.

Deťom do 4 rokov sa neodporúča jesť ani chren – pre prílišnú štipľavosť môže u malých detí spôsobiť žalúdočné problémy.

V týchto prípadoch je potrebná konzultácia s lekárom – to sa však netýka len konzumácie chrenu, ale aj stravovania všeobecne, pretože nielen táto koreňová zelenina dokáže ovplyvniť zdravie. Pre normálne fungovanie tela je potrebná vyvážená strava v súlade s vlastnosťami tela a vekom.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť