Potrebujete si ráno umyť tvár: aké sú škody pri pravidelnom čistení pleti?

Foto: z otvorených zdrojov

Hoci ranné čistenie tváre môže u niektorých ľudí zlepšiť stav pleti, nie je potrebné pre každého.

Umývanie tváre je dôležitým spôsobom, ako si udržať zdravú a čistú pokožku, no môže čistenie pleti dvakrát denne spôsobiť viac škody ako úžitku? Zdravie hovorí o tom, či si treba ráno umyť tvár.

Mám si ráno umyť tvár?

Pokiaľ ide o to, ako často by ste si mali čistiť pleť, neexistuje jednoznačná odpoveď. Dermatologička Carolyn Stull poznamenáva, že počet umývaní tváre závisí od vášho individuálneho typu pleti.

Pre niektorých ľudí, najmä tých, ktorí majú sklony k akné alebo mastnej pleti, môže byť umývanie tváre dvakrát denne prospešné. Navyše ranné umývanie tváre môže pomôcť odstrániť prebytočný maz a odumreté kožné bunky, ktoré môžu upchávať póry. Je to tiež dobrý spôsob, ako sa zbaviť zvyškov produktov starostlivosti o pleť, vrátane ropných produktov, voskov, olejov a ťažkých olejov.

Podľa dermatológa Stacey Tull, keď sa ráno zbavíte špiny, oleja a iných nečistôt, znižuje sa pravdepodobnosť ďalšieho upchatia pórov a vyrážok. Ranné umývanie tváre môže tiež zabrániť hromadeniu kožných buniek, ktoré môže viesť k matnému alebo nezdravému vzhľadu.

Podľa dermatológov naše telo počas spánku stále produkuje kožný maz a zbavuje sa kožných buniek. Navyše, aj keď si tvár umývate v noci, hromadia sa nečistoty z posteľnej bielizne a vlasov. Inými slovami, umývanie tváre aspoň dvakrát denne je všeobecne prospešné pre väčšinu ľudí.

Kto by si mal umývať tvár menej často?

Hoci ranné čistenie tváre môže u niektorých ľudí zlepšiť stav pleti, nie je potrebné pre každého.

Podľa dermatológov môžu ľudia s citlivou pokožkou alebo zápalovými kožnými ochoreniami, ako sú ekzémy, rosacea a psoriáza, pociťovať suchú pokožku v dôsledku častého umývania tváre počas dňa.

Zbavenie pokožky prirodzených lipidov produkovaných cez noc môže ohroziť bariérovú funkciu pokožky, čím sa stane náchylnejšou na podráždenie – preto je dôležité, aby ste to nepreháňali.

V niektorých prípadoch môže príliš časté umývanie tváre narušiť mikroflóru pokožky a zhoršiť jej stav, čím sa stane citlivejšou na podráždenie alebo vedie k periorálnej dermatitíde.

Ako inak si môžete vyčistiť pleť?

Ak sa chce človek pokúsiť znížiť množstvo umývania, ktoré robí, stále existuje niekoľko spôsobov, ako si ráno osviežiť tvár. Dobrou možnosťou môže byť postriekanie tváre vodou po prebudení.

Pre ľudí s citlivou alebo suchou pokožkou môže byť ráno dostatočné použitie vody bez čistiaceho prostriedku, pretože takáto tekutina neodstraňuje ochranné lipidy, ktoré pomáhajú udržiavať kožnú bariéru, hovoria dermatológovia. A ranné čistenie micelárnou vodou môže byť prospešné pre ľudí s mastnejším typom pleti alebo pre tých, ktorí chcú odstrániť prebytočnú mastnotu z predchádzajúcej noci.

Medzi ďalšie možnosti patria hydratačné hmly, tonery alebo vopred navlhčené obrúsky na tvár. Je však dôležité vybrať si produkt, ktorý najlepšie vyhovuje vášmu typu pleti a potrebám.

Ako určiť počet praní za deň

Počet umývaní, použitie doplnkových produktov a ich zloženie závisia od individuálnych vlastností. Pri vytváraní rutiny starostlivosti o pleť je potrebné zvážiť niekoľko vecí nižšie.

  • Typ pleti: Suchá, mastná, zmiešaná a citlivá pleť vyžaduje rôzne produkty a zložky.
  • Sila čistenia: Niektorí ľudia môžu preferovať jemné ranné čistiace prostriedky, zatiaľ čo iní môžu používať alternatívy, ako sú obrúsky alebo voda.
  • Potreba sér a ošetrení: Používanie špecifických sér alebo ošetrení môže pomôcť zmierniť špecifické kožné problémy.

Avšak v prípade špecifických problémov s pokožkou, ako aj v prípade personalizovaných odporúčaní, ako vytvoriť rutinu starostlivosti o pleť, je vždy najlepšie poradiť sa s dermatológom.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť