Pravidlá a schémy pre siatie repy na otvorenom priestranstve: výber najlepšieho načasovania

Cvikla je po zemiakoch hlavnou zeleninou na našom stole, bez nej si neuvaríte boršč a nedostanete lahodný vinaigrette. Pestovanie veľkej a sladkej repy je umenie Pamätám si, že keď som bol mladý, mal som problém vypestovať polovicu záhona veľkej repy. Preriedenie, výber dobrej odrody a mnoho ďalších aspektov, ktoré je dôležité vedieť pri pestovaní tejto zdravej zeleniny.

Vždy zasievam repu, keď sa pôda zahreje najmenej na 8 stupňov, nerád riskujem, pretože pri nízkych teplotách semená nemusia klíčiť.

Výsadba repy do riadkov je len polovica úspechu, hlavnou vecou je správne ju zasadiť. V opačnom prípade nebude mať repa dostatok miesta a nedostane potrebný rast koreňov.

Mnoho letných obyvateľov dodržiava nasledujúcu schému výsadby repy: riadky so vzdialenosťou 30 – 40 cm medzi nimi a so vzdialenosťou 5 – 10 cm medzi rastlinami v rade. S takýmto označením môžete pestovať aj veľkú repu bez toho, aby ste ublížili svojim susedom.

Optimálne načasovanie výsevu repy

Čas skorého výsevu

  • Máj je najpriaznivejším mesiacom na pestovanie repy. Vysadením repy v tomto čase môžete očakávať úrodu so skorým dozrievaním.
  • Z roka na rok je počasie nepredvídateľné a uistite sa, že sa riadite teplotou, optimálny čas na výsadbu je najmenej 8-9 stupňov Celzia.

Stredné a neskoré termíny sejby

  • Stredný a neskorý termín sejby repy je v polovici a koncom mája.

Ak teplota neklesne pod 15 stupňov, potom sa nie je čoho obávať a môžete vysádzať stredné a dokonca neskoré odrody repy.

termíny siatia repy

Ako pripraviť pôdu pred výsevom repy?

Repný záhon vždy dobre uvoľnite a odstráňte burinu a kamene. Pridajte kompost a ďalšie živiny, ktoré pomôžu repe získať živiny, ktoré potrebujú.

Akú schému siatia mám zvoliť pre repu?

Počas prvých rokov bez skúseností som vždy dodržiaval schému výsadby okopanín 7×7, ktorá sa považuje za štandard pri pestovaní okopanín. Teraz to robím od oka, ale existujú výnimky, napríklad repa špeciálne veľkej odrody, potom je lepšie urobiť vzor výsadby 10×10 cm.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť