Prečo chcete vždy spať: odborníci pomenovali neočakávané príčiny ospalosti a únavy

Foto: z otvorených zdrojov

Neustála únava a neodolateľná túžba spať môžu byť spôsobené rôznymi faktormi.

Neustála únava a zvýšená ospalosť môžu mať významný vplyv na kvalitu života človeka a obmedziť jeho schopnosť efektívne fungovať v každodennom živote.

Čo by mohlo byť dôvodom neustálej ospalosti a čo s tým robiť, uviedli odborníci na spánok, píše The Huffington Post.

Nespíte dosť

Otázka nie je len o kvantite spánku, ale aj o jeho kvalite. Zlý spánok je pravdepodobne hlavnou príčinou únavy u Američanov, hovorí odborník na spánkovú medicínu Noah Schiegel. Dospelí zvyčajne potrebujú 7-8 hodín spánku, ale aj keď si toľko oddýchnete, nemusíte sa dostatočne zotaviť.

Mnoho pacientov prichádza za Noemom a hovorí, že spia 9 hodín, no stále nemôžu dostatočne spať. Môžu za to environmentálne poruchy, napríklad modré obrazovky našich prístrojov, vysvetľuje odborník. Na zozname sú aj horúce alebo studené teploty vzduchu, nepohodlný matrac, okolitý hluk a niekedy dokonca aj domáce zvieratá alebo deti v posteli.

Čo robiť: Skúste si vypracovať vlastný spánkový režim, choďte spať v rovnakom čase, obmedzte príjem kofeínu a alkoholu, pred spaním udržujte v miestnosti chlad (vetranie), vyhýbajte sa vychytávkam pred spaním.

Môžete mať spánkové apnoe

Spánkové apnoe, porucha, ktorá spôsobuje dočasné zastavenie dýchania počas spánku, môže tiež narušiť váš spánok a ovplyvniť kvalitu spánku. Dôvodom môžu byť zväčšené mandle, nadváha, alergie atď.

Čo robiť: Na liečbu spánkového apnoe musíte otvoriť dýchacie cesty umiestnené v zadnej časti hrdla. Ak to chcete urobiť, mali by ste vyhľadať pomoc od lekára. Pomôcť môže aj spánok na boku, vyhýbanie sa alkoholu a chudnutie.

Vaše hladiny železa sú nízke

„Nízka hladina železa ovplyvňuje, koľko kyslíka sa dostane do vašich tkanív a pripravuje ich o primeranú hladinu energie,“ hovorí internistka Dana Corriel. To je často sprevádzané anémiou, ale pacienti môžu pociťovať únavu a nízke hladiny železa bez toho, aby boli v anemickom rozsahu.

Medzi ďalšie príznaky nedostatku železa patrí bledá a suchá pokožka, lámavé nechty, bolesť hlavy a závraty, bolesť na hrudníku alebo dýchavičnosť, studené ruky a nohy, boľavý alebo boľavý jazyk a nezvyčajná chuť na ľad alebo škrob, vysvetľuje odborník na výživu Medellin Baslin.

Čo robiť: Jedzte viac potravín bohatých na železo: ustrice, mäkkýše, hydinu a červené mäso.

Telo absorbuje živočíšne potraviny lepšie ako rastlinné, ale vegetariáni a vegáni si môžu vychutnať jedlá ako biela fazuľa, špenát, šošovica a celé zrná.

Chýba vám vitamín B12

B12 je esenciálny vitamín nachádzajúci sa v mäse, rybách, hydine, vajciach a mlieku. Preto niektorí vegetariáni, najmä vegáni, môžu mať nedostatok tohto vitamínu. Tento vitamín je potrebný pre správne fungovanie a vývoj mozgu, nervov, krviniek a iných častí tela.

Čo robiť: Nedostatky sa dajú opraviť rôznymi metódami, ale najobľúbenejšie sú orálne alebo injekčné formy, hovorí Corriel.

Jete príliš veľa cukru

Hoci telo vyžaduje určité množstvo cukru na energiu, ak ho skonzumujeme priveľa, môžeme zažiť nežiaduce následky: priberanie na váhe, chronické ochorenia a „krachy cukru“, ktoré ovplyvňujú vašu náladu a hladinu energie, hovorí psychiater Dion Metzger.

Čo robiť: Pri týchto nehodách je protijed proteín. Pomáha stabilizovať hladinu cukru a predchádza energetickým skokom a poklesom.

Skúste jesť viac zeleniny a nízkotučných jedál s vysokým obsahom bielkovín a skúste jesť menej vyprážaných jedál a sladkých pochutín, ako sú sušienky, šišky a koláče. Aj keď nemusíte úplne vynechať sacharidy. Premieňajú sa na glukózu, ktorá je hlavnou potravou mozgu.

Môžete byť v depresii

Únava, spolu so zmenami v spánkových návykoch, je jedným z hlavných príznakov depresie, hovorí Metzger. Ďalšími znakmi môžu byť pocity demotivácie, nerady z vecí, ktoré sme si užívali predtým, a pocit beznádeje.

Čo robiť: Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak si myslíte, že máte tento stav. Ak vám bola diagnostikovaná depresia, možno ju liečiť rôznymi spôsobmi: cvičením, relaxačnými technikami, masážami, kognitívno-behaviorálnou terapiou a liekmi.

Možno je príčinou štítna žľaza

Štítna žľaza je žľaza v tvare motýľa, ktorá sa nachádza na prednej strane krku, pred priedušnicou. Produkuje hormóny, ktoré regulujú metabolizmus. Ak sú hladiny hormónov štítnej žľazy nízke, môžete sa cítiť unavení, hovorí Corriel. Medzi ďalšie príznaky dysfunkcie štítnej žľazy patrí pocit chladu, depresia, suchá pokožka, zmeny vlasov, zápcha a lámavé nechty.

Čo robiť: Či je vaša žľaza v poriadku, určí jednoduchý krvný test. Ak niečo nie je v poriadku, špecialista predpisuje liečbu. Zvyčajne to nie je ťažké.

Necvičíte dostatočne

Ležať ako zelenina na gauči môže plytvať energiou. Iróniou je, že nedostatok pohybu môže znížiť vašu celkovú energetickú hladinu.

„Sedavý životný štýl môže často viesť k pocitom únavy,“ hovorí Corriel. „Naše telá potrebujú pohyb a fyzická nečinnosť má negatívny vplyv na naše svaly a emocionálnu pohodu.“

Čo robiť: „Intenzívne aeróbne cvičenie pomáha udržiavať kvalitný spánok a lepší spánok zlepší produktivitu, fyzickú aj psychickú,“ radí Schiegel. Navrhuje, aby sme robili 30 minút aeróbneho cvičenia 6 dní v týždni.

Môžete mať hormonálne problémy

Nízka hladina testosterónu u mužov môže spôsobiť, že sa cítia unavení, poznamenáva Schiegel. A nízka hladina kortizolu u mužov a žien vedie k únave.

Zvýšené hladiny estrogénu a nedostatočný progesterón u žien môžu spôsobiť, že sa budú cítiť vyčerpané a viesť k nízkej nálade, hovorí odborníčka na integratívnu výživu Alice Vitti.

Čo robiť: Porozprávajte sa so svojím lekárom a urobte si test (zvyčajne krv alebo sliny). To vám pomôže skontrolovať hormóny a v prípade potreby určiť priebeh liečby.

Dôvodom môže byť počasie

Ak si všimnete, že v zime bývate unavenejší, nemusí to byť náhoda. Ľudia so sezónnou afektívnou poruchou vykazujú príznaky depresie, vrátane únavy, kvôli menšiemu svetlu počas krátkych zimných dní, hovorí Schiegel.

Čo robiť: Pomôcť môžu svetelné zdroje, ako sú LED lampy. Ak máte pocit, že je to potrebné, poraďte sa so svojím lekárom.

Môžete mať cukrovku

Ak máte cukrovku 2. typu, môžete pociťovať únavu spolu s ďalšími príznakmi, ako je zvýšené močenie a smäd, pocity hladu, suchá pokožka a rozmazané videnie.

Čo robiť: Nechajte si skontrolovať cukrovku u lekára; zvyčajne stačí test na cukor.

Nakoniec, ak sa cítite unavenejší ako zvyčajne a neustále sa cítite unavení, poraďte sa so svojím lekárom. Únava môže byť príznakom vážnejšieho zdravotného problému.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť