Foto: z otvorených zdrojov
Čím menšia je amplitúda výkyvov cukru počas dňa, tým lepšie.
Kolísanie hladiny cukru v krvi vedie k zhoršeniu zdravotného stavu. Najviac to ovplyvňuje jedlo, najmä konzumácia sacharidov. Ak chcete upraviť hladinu cukru, musíte dodržiavať niekoľko pravidiel stravovania. RBC-Ukrajina o tom píše s odvolaním sa na publikáciu odborníčky na výživu Anastasie Goloborodko na Telegrame.
Čo potrebujete vedieť o kolísaní cukru
„Mozog využíva asi 20 % glukózy z potravy (cukry, škroby, leštené cereálie). A funkcia mozgu je veľmi citlivá na kolísanie hladín glukózy počas dňa a vtedy mozog číta potenciálnu hrozbu – sympatický systém aktivované, aktivujú sa procesy stabilizácie glukózy,“ – hovorí odborník na výživu.
Čím menšia je amplitúda výkyvov cukru počas dňa, tým lepšie. Hladinu cukru v krvi ovplyvňuje okrem jedla aj stres, nekvalitný/krátky spánok a miera fyzickej aktivity, no jedlo je na prvom mieste.
Aké sú dôsledky kolísania cukru:
- bolesť hlavy
- mozgová hmla a znížená koncentrácia a kognitívne schopnosti
- neurodegeneratívne poruchy
- ospalosť po obede
„Je dôležité vedieť si udržať zdravú hladinu cukru, neprejedať sa sladkosťami a správne jesť sacharidy,“ hovorí Goloborodko.
Ako správne jesť sacharidy, aby ste predišli kolísaniu hladiny cukru v krvi
„Nejedzte sacharidy na úplnom začiatku jedla a nejedzte ich sami: najskôr zeleninu, zeleninu, niečo bielkovinové alebo celozrnné – a až potom sacharidy,“ radí odborník na výživu.
Aké pravidlá dodržiavať:
- začnite hlávkovým šalátom alebo zeleninou
- dochucujte ju nielen rastlinným olejom, ale aj prírodným octom
- potom ryby, vajcia, celý syr, paštéta, mäso
- potom koreňová zelenina, celozrnné výrobky, hummus, cestoviny
- Chôdza po jedle tiež pomáha trochu stabilizovať hladinu cukru.
„Najlepšia možnosť na získanie cukru je z ovocia, ak máte zdravý gastrointestinálny trakt, potom ho jedzte po hlavnom jedle, ak nie, jedzte bobule pred jedlom,“ hovorí Goloborodko.