Prečo dochádza k výkyvom hladiny cukru v krvi a ako im predchádzať: vysvetlenie odborníka na výživu

Foto: z otvorených zdrojov

Čím menšia je amplitúda výkyvov cukru počas dňa, tým lepšie.

Kolísanie hladiny cukru v krvi vedie k zhoršeniu zdravotného stavu. Najviac to ovplyvňuje jedlo, najmä konzumácia sacharidov. Ak chcete upraviť hladinu cukru, musíte dodržiavať niekoľko pravidiel stravovania. RBC-Ukrajina o tom píše s odvolaním sa na publikáciu odborníčky na výživu Anastasie Goloborodko na Telegrame.

Čo potrebujete vedieť o kolísaní cukru

„Mozog využíva asi 20 % glukózy z potravy (cukry, škroby, leštené cereálie). A funkcia mozgu je veľmi citlivá na kolísanie hladín glukózy počas dňa a vtedy mozog číta potenciálnu hrozbu – sympatický systém aktivované, aktivujú sa procesy stabilizácie glukózy,“ – hovorí odborník na výživu.

Čím menšia je amplitúda výkyvov cukru počas dňa, tým lepšie. Hladinu cukru v krvi ovplyvňuje okrem jedla aj stres, nekvalitný/krátky spánok a miera fyzickej aktivity, no jedlo je na prvom mieste.

Aké sú dôsledky kolísania cukru:

  • bolesť hlavy
  • mozgová hmla a znížená koncentrácia a kognitívne schopnosti
  • neurodegeneratívne poruchy
  • ospalosť po obede

„Je dôležité vedieť si udržať zdravú hladinu cukru, neprejedať sa sladkosťami a správne jesť sacharidy,“ hovorí Goloborodko.

Ako správne jesť sacharidy, aby ste predišli kolísaniu hladiny cukru v krvi

„Nejedzte sacharidy na úplnom začiatku jedla a nejedzte ich sami: najskôr zeleninu, zeleninu, niečo bielkovinové alebo celozrnné – a až potom sacharidy,“ radí odborník na výživu.

Aké pravidlá dodržiavať:

  1. začnite hlávkovým šalátom alebo zeleninou
  2. dochucujte ju nielen rastlinným olejom, ale aj prírodným octom
  3. potom ryby, vajcia, celý syr, paštéta, mäso
  4. potom koreňová zelenina, celozrnné výrobky, hummus, cestoviny
  5. Chôdza po jedle tiež pomáha trochu stabilizovať hladinu cukru.

„Najlepšia možnosť na získanie cukru je z ovocia, ak máte zdravý gastrointestinálny trakt, potom ho jedzte po hlavnom jedle, ak nie, jedzte bobule pred jedlom,“ hovorí Goloborodko.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť