Prečo je dôležité v zime dôkladne upratať byt?

Foto: z otvorených zdrojov

Udržať si domácnosť počas zimy v čistote a poriadku vám tiež pomôže začať s jarným upratovaním.

Zima je vďaka chladnému počasiu ideálny čas na dôkladné upratanie miestnosti, kde trávite väčšinu času.

Čistota a poriadok v dome majú veľký vplyv na fyzické a duševné zdravie jeho obyvateľov. Je zrejmé, že udržiavanie čistoty a poriadku vo vašom obytnom priestore je veľmi dôležité a zima je ideálny čas na obnovenie poriadku a dezinfekciu. Healthline píše o dôležitosti dať veci do poriadku v zime.

Dôkladné čistenie predchádza sezónnym chorobám

Pravidelné čistenie a dezinfekcia vášho domova môže pomôcť zabrániť šíreniu vírusov prechladnutia a chrípky, najmä pred a po zábave počas sviatkov.

Vy alebo iní členovia rodiny sa môžete ľahko nakaziť alebo šíriť vírus dotykom povrchov, ktorých sa predtým dotkol niekto, kto má vírus. Podľa odborníkov sa baktérie zvyknú prenášať na ruky z tvrdých neporéznych povrchov. Pravidelné upratovanie ochráni váš domov pred infekciami.

Osobitná pozornosť by sa mala venovať nasledujúcim povrchom:

  • stolové dosky
  • kľučky dverí, úchytky skriniek, úchytky chladničky, úchytky drezu
  • odtoky a výlevky
  • sprchové kabíny
  • toalety
  • špongie a handry na riad

Čistenie zlepšuje kvalitu vzduchu

Pravidelné čistenie môže zlepšiť kvalitu vzduchu vo vašej domácnosti po celý rok. Počas zimy sa môže kvalita vzduchu v interiéri zhoršiť, čím sa zvyšuje riziko infekcií dýchacích ciest a alergií. Čiastočne za to môže znečistenie. Počas teplejších mesiacov sa nebezpečné emisie prirodzene rozptyľujú na oblohe. Počas chladného počasia zostáva znečistenie, ku ktorému dochádza na úrovni zeme, napríklad z áut vo voľnobehu, nízko pri zemi a môže skončiť vo vašom dome.

Problémom v zime môže byť aj suchý vzduch. Výskum naznačuje, že môže zhoršiť bolesť hrdla a iné dýchacie problémy. Ľudia sa aj počas zimy častejšie zhromažďujú v uzavretých priestoroch, čo môže zvýšiť riziko prenosu.

Opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia:

  1. utrite podlahy vlhkým mopom
  2. Vysávajte často, najlepšie pomocou vysávača vybaveného vysoko účinným vzduchovým filtrom častíc (HEPA) na zachytenie malých častíc
  3. Matrace pravidelne vysávajte a plachty perte raz týždenne v horúcej vode, aby ste zabili roztoče
  4. Skontrolujte všetky vetracie otvory a vzduchové filtre v byte a v zariadeniach, podľa potreby ich vyčistite
  5. vyčistiť radiátory
  6. Pri každom použití sušičky bielizne vyčistite zásobník na vlákna.

Čistenie zlepšuje duševné zdravie

Neporiadok môže mať významný vplyv na vašu celkovú pohodu a dokonca aj duševné zdravie. Štúdia zistila, že ľudia, ktorí opísali svoje domovy ako nedokončené alebo preplnené, pociťovali počas dňa nepohodlie, zatiaľ čo tí, ktorí tvrdili, že ich domovy sú upratané, uviedli, že sa cítia lepšie.

Čo musíte urobiť, aby ste upratali svoj domov

  • Upratujte jednu miestnosť naraz. Pokiaľ ide o zimné jarné upratovanie, môže to znamenať upratanie kuchyne pred prípravou sviatočného jedla alebo uistenie sa, že je vo vchode dostatok úložného priestoru na kabáty a topánky.
  • Neplánujte odstrániť všetko naraz. Skúste si poradiť s malou oblasťou, ako je reorganizácia niekoľkých políc vo vašej špajzi.
  • Identifikujte miesta, kde sa hromadí neporiadok. Opýtajte sa sami seba, či máte možnosti skladovania, ako sú škatule, koše alebo háčiky, ktoré by mohli pomôcť znížiť neporiadok v týchto priestoroch. Ak zistíte, že sviatky prinášajú veľa neporiadku súvisiaceho s dekoráciou, zvážte investíciu do priehľadných plastových nádob, aby ste počas sviatkov a po nich mohli úhľadne uložiť ďalšie dekorácie a obaly.
  • Vyčistite svoj šatník a pripravte ho na zimu. Ak váš úložný priestor na oblečenie praská vo švíkoch, nájdite si čas, prejdite si ho a oddeľte, čo darovať alebo vyhodiť a čo si nechať. Uprednostňujte zásobovanie šatníka vecami, ktoré budete nosiť počas zimy a ktoré vám skutočne pristanú. Ostatné, napríklad letné oblečenie, zabaľte na dlhodobé uskladnenie a vyberte zo skrine.
  • Vytvorte príjemnú atmosféru. Ak čakáte hostí na zimnú dovolenku, mali by ste sa postarať o ich aj vaše pohodlie. Čistý priestor bez neporiadku pomôže hosťom cítiť sa u vás doma uvoľnenejšie. Ak upratujete pred príchodom hostí, po ich odchode budete mať viac času na oddych.

Najlepšie spôsoby, ako pomôcť vášmu domu cítiť sa čistejšie a príjemnejšie:

  1. Vyčistite chladničku a špajzu, vyhoďte potraviny po dátume spotreby, vyčistite vnútorné povrchy univerzálnym čistiacim prostriedkom a vráťte potraviny späť.
  2. Vyčistite a dezinfikujte kuchynské a kúpeľňové odpadkové koše
  3. Utrite skrinky, najmä kľučky, univerzálnym čistiacim prostriedkom.
  4. čistiť a dezinfikovať kúpeľňové a kuchynské drezy
  5. vysávajte pod nábytkom a posteľami
  6. prachové tienidlá a knižnice
  7. Očistite zrkadlá a okná čističom na sklá.

Jarné upratovanie a vypratávanie pomôže podporiť vaše fyzické a duševné zdravie počas sviatkov a dodá vám viac energie na to, na čom vám najviac záleží, ako je trávenie času s blízkymi.

Udržať si domácnosť počas zimy v čistote a poriadku vám tiež pomôže začať s jarným upratovaním.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť