Prečo je najlepšie strihať čierne ríbezle na jeseň?

Mnoho ľudí prerezáva čierne ríbezle na jar, ale potom existuje šanca, že poškodia krík a zníži výnos. Ide o to, že na rozdiel od jesenného rezu sa ríbezle pripravujú na tok miazgy a prebúdzajú sa skoro.

A je dobré, ak je záhrada pod oknom, ale nie vždy máte čas dostať sa do letnej chaty včas. Preto odporúčam robiť rez na jeseň v októbri, na to je vhodný celý mesiac október.

Čo a ako orezať ríbezle?

Počas sezóny ste si pravdepodobne všimli pár konárov napadnutých škodcami, chorobami alebo jednoducho vyschnutých. Najprv ich odstránime, pretože ich rodenie bude oveľa horšie ako u zdravých.

Môj krík ríbezlí má často niekoľko vetiev ležiacich na zemi, aj keď sa ich snažím zviazať, ale nemôžete sledovať všetky kríky. Môžete ich tiež odstrániť, pokiaľ samozrejme nemáte nainštalované dobré podpery, ktoré držia krík celú sezónu.

Krík čiernych ríbezlí na jeseň

Odstraňujeme aj staré konáre staršie ako 5 rokov, najlepší vrchol plodenia je na konároch od 2 do 4 rokov, z ktorých zbierame hlavnú úrodu. Nie je ťažké identifikovať staré vetvy, sú veľmi husté a veľmi drevnaté. Takéto konáre sa snažíme orezávať čo najbližšie k zemi a určite ich zakryjeme záhradným lakom.

Ešte užitočnejšie informácie o čiernych ríbezliach:

Ako správne zalievať čierne ríbezle pre štedrú úrodu

Po prerezaní sa krík viac prevetrá a nasmeruje všetku svoju energiu na plodenie a môžete očakávať dobrú úrodu. Majte úspešnú a veľkú úrodu ríbezlí!

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť