Prečo je normálne, že nechcem mať deti?

Foto: z otvorených zdrojov

Rozhodnutie mať alebo nemať deti je hlboko osobné a je to voľba, na ktorú máte právo.

Nie každý chce mať deti, hoci sa hovorí, že plodenie je hlavným cieľom každého na tejto zemi. A v skutočnosti to nie je vybočenie zo systému – je to norma, pretože každý z nás má iné videnie a vnímanie sveta. Podrobnejšie o tom hovorí RBC-Ukraine s odkazom na psychologický portál Mentoly na Instagrame.

Prečo nechcieť mať deti je normálne

Niekedy cítime tlak zo strany rodiny, priateľov a spoločnosti všeobecne, ktorá verí, že materstvo či otcovstvo je nevyhnutnou súčasťou života každého človeka.

Je však skutočne potrebné napĺňať očakávania iných ľudí? Je normálne, že nechcem deti?

Áno, pretože nechcieť mať deti je normálne a je to vaša vedomá voľba. Dieťa by sa malo narodiť v láske a ak tento cit k deťom jednoducho nemáte a nevidíte sa v úlohe otca či mamy, ktorí sa starajú o malé dieťa, radšej sa nevzdávajte tlak, pretože vaše dieťa môže byť nešťastné z nedostatku lásky a pozornosti. Mnoho ľudí možno jednoducho nechce mať deti.

Možno nemáte naozaj radi deti, necítite rodičovské/materské inštinkty alebo pudy. Toto je vaše osobné životné rozhodnutie, ktoré si nevyžaduje žiadne vysvetlenie ani zdôvodnenie.

Opakovanie nezdravých rodinných vzorcov

Vaše skúsenosti z detstva a rodinná anamnéza jasne ukazujú, že nechcete to isté pre seba ani pre svoje deti. Alebo nechcete, aby vaše dieťa vyrastalo v rodine, kde ho nechceli.

Strata spoločenského života

Pre niekoho je cestovanie dôležitou hodnotou, ktorá sa nezhoduje s výchovou detí. Môže za to aj strata úzkych spojení s priateľmi, neschopnosť pokračovať v kreatívnom hľadaní seba samého.

Oddanosť dosahovaniu kariérnych cieľov

Cítite vášeň pre svoje podnikanie a chcete mu venovať svoj čas, energiu a väčšinu svojho života.

Nevylučujeme ani iné dôvody, ako napr.

  • výdavky na dieťa
  • strach z pôrodu
  • zdravotný stav/zdravotný stav
  • neistota a nedostatok viery v partnera Obavy zo sociálnych problémov (nerovnosť, šikanovanie, rasizmus, problémy s plodnosťou atď.)
  • neochota prevziať zodpovednosť (ak nerozumiete tomu, či túžba alebo neochota detí je vašou vedomou voľbou alebo tlakom iných, odporúčame vyskúšať nasledujúce cvičenie).

Anne Davidman je terapeutka, ktorá svoju kariéru zasvätila pomoci ľuďom zistiť, či chcú mať deti.

Nájdite si čas (jeden až tri mesiace) na premyslenie tejto otázky:

  1. vytvorte si dva zoznamy – jeden so všetkými vašimi obavami týkajúcimi sa prítomnosti/neprítomnosti detí, druhý so znepokojivými vecami – zdravie, kariéra, vzťah atď.
  2. odlož tie zoznamy a zamysli sa nad tým, čo chceš a prečo chceš to, čo chceš.
  3. píš o tom, ako chceš, aby vyzeral tvoj život.
  4. Zamyslite sa nad tým, aké postoje k narodeniu dieťaťa ste dostali od svojich rodičov, náboženstva a spoločnosti.
  5. skúste si aspoň na pár dní predstaviť, aké by to bolo byť bezdetným človekom a potom si predstavte život s dieťaťom.
  6. Opýtajte sa sami seba, čo sa musí stať, aby ste povedali áno alebo nie dieťaťu a cítili sa dobre pri oboch odpovediach.

Tento proces si vyžaduje čas, aby ste preskúmali možnosti bez tlaku a zistili, čo skutočne chcete. To vám umožní urobiť informované a čestné rozhodnutie.

Pamätajte, že rozhodnutie mať alebo nemať deti je hlboko osobné a je to voľba, na ktorú máte právo – bez ospravedlnenia alebo vysvetlenia, ktoré nie ste povinní nikomu poskytnúť.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť