Prečo kurčatá klujú svoje a cudzie vajcia?

Mnohí, ktorí chovajú kurčatá, sa z času na čas stretávajú s jednou nepríjemnou vecou – klovaním vajec. Dá sa tomu nejako vyhnúť? Môžete a existuje na to množstvo odporúčaní, ak ich budete dodržiavať, ušetríte viac ako tucet vajec.

Existuje mnoho dôvodov pre toto správanie u kurčiat a ja vám to pomôžem určiť v tomto článku nižšie, verte mi, že som už za tie roky nazbieral viac ako tisíc vajec.

Prečo kurčatá klujú svoje a cudzie vajcia?

Tu prichádzajú do úvahy len dve možnosti, buď je to nedostatok živín, čo je vo väčšine prípadov príčina, veľká tlačenica a málo miesta.

1. Stres a nuda

Ak je kotol príliš malý, môže to byť jeden z dôvodov. Obmedzený stres spôsobuje kurčatá, a to je dokázaný fakt. Pokúste sa postaviť kurník o niečo priestrannejší.

2. Nedostatok živín

Kurčatá začnú klovať vajcia aj pri nedostatku vápnika a fosforu. Tieto dve látky sú pre kurčatá životne dôležité a ak ich nedostanú z potravy, vedie to k znehodnoteniu vajec.

Vajcia v hniezde

Prístup k vápniku

Aby sa zabránilo klovaniu vajec, kurčatám by sa malo poskytnúť dostatočné množstvo vápnika. Ku kurčatám pridajte škrupiny, kamene alebo kostnú múčku. Našiel som na internete dobrú tabuľku, kde je všetko perfektne rozdelené do stĺpcov, použite to pre svoje zdravie:

Zdroje živín

Proteín Ryby, mäso, vajcia, mliečne výrobky
Sacharidy Obilniny, zelenina, ovocie
Tuky Rybí tuk, rastlinné oleje
Vitamíny Ovocie, zelenina, zelenina
Minerály Kamene, mušle, zem, kostná múčka

Ako zabrániť kurčatám klovať vajcia

Na vyriešenie problému s klovaním vajíčok mu treba pridať viac miesta a na odstránenie nedostatku minerálov a živín spestrením stravy alebo pridaním hnojenia.

Prečo kurčatá klujú svoje a cudzie vajcia?

Kurčatá môžu klovať svoje a cudzie vajcia z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich je nezdravá strava. K tomuto správaniu môže viesť nedostatok živín, najmä vápnika. Ďalším dôvodom je stres. Ak je kurník preplnený, kurčatá môžu začať klovať vajcia, aby uvoľnili miesto.

Ako vyriešiť problém s kurčatami, ktoré klujú vajcia?

Existuje niekoľko spôsobov, ako vyriešiť problém kurčiat klovania vajec. Jedným z nich je zlepšiť stravu kurčiat, konkrétne ich pravidelne kŕmiť vápnikom.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť