Prečo ma bolí celé telo? Lekári vymenovali najpravdepodobnejšie dôvody

Foto: z otvorených zdrojov

Bolesť, ktorá je pociťovaná v celom tele, má zvyčajne úplne iné príčiny

Bolesť svalov, ktorá postihuje malú časť tela, je zvyčajne spôsobená nadmernou námahou – dvíhali ste niečo ťažké, dlho ste kráčali alebo ste sa udreli. Ale bolesť, ktorá je pociťovaná v celom tele, má zvyčajne úplne iné príčiny a často je spôsobená infekciou, chorobou alebo liekmi.

Prečo môže bolieť celé telo, hovorí RBC-Ukraine s odvolaním sa na WebMD.

Problém s prietokom krvi

Ak vás bolia ruky, nohy alebo oboje, vaše svaly možno nedostávajú dostatok krvi, čo je problém nazývaný klaudikácia. Spočiatku si to môžete všimnúť len pri športe, no časom to môžete pocítiť pri sedení či chôdzi.

Zvyčajne je to spôsobené stavom nazývaným ateroskleróza, pri ktorom sa upchajú trubice, ktoré vedú krv do svalov.

Hypotyreóza

Ide o problém, pri ktorom vaša štítna žľaza neprodukuje dostatok určitých kľúčových hormónov. To môže spôsobiť bolesť svalov a kĺbov, ako aj opuch a citlivosť. To môže spôsobiť únavu a viesť k problémom s pamäťou, rednutiu vlasov, suchej pokožke, vysokému cholesterolu, pomalému tepu a ďalším problémom.

Váš lekár vám môže urobiť jednoduchý krvný test, aby zistil, či ho máte, a ak áno, lieky môžu pomôcť nahradiť chýbajúce hormóny.

Chrípka alebo iné infekcie

Keď vírus chrípky napadne telo, spôsobí horúčku a upchatý nos a môže spôsobiť aj bolesti svalov, najmä chrbta, nôh a rúk. Zvyčajne sa to zlepší samo od seba do týždňa, ale ak nie, zavolajte svojho lekára.

Mali by ste ich kontaktovať aj v prípade, že máte iné zdravotné problémy, máte chrípku alebo pretrvávajúci kašeľ. Iné infekcie môžu tiež spôsobiť bolesť svalov, vrátane COVID a HIV.

Lieky

Lieky nazývané statíny sa používajú na kontrolu vysokého cholesterolu a asi 30 % ľudí, ktorí ich užívajú, hlási bolesť svalov. Ak sa vám to stane, poraďte sa so svojím lekárom. Možno vám budú môcť predpísať iný liek.

Lupus

Je to autoimunitné ochorenie – spôsobuje, že váš imunitný systém, ktorý normálne pomáha chrániť vaše telo, napadne vaše tkanivá a orgány. Keď lupus postihuje vaše kĺby alebo svaly, môžu stuhnúť a môže byť pre vás bolestivé pohybovať sa.

Neexistuje žiadny liek, ale určité lieky a určité cvičenia môžu pomôcť kontrolovať príznaky. Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, čo je pre vás najlepšie.

Reumatoidná artritída

Ide tiež o autoimunitné ochorenie – postihuje najmä kĺby a môže viesť k úbytku kostnej hmoty. To môže spôsobiť bolesť a zápal v celom tele a kĺby môžu opuchnúť a získať zvláštne tvary.

Lieky a fyzikálna terapia môžu pomôcť zmierniť vaše príznaky, ale neexistuje žiadny liek. V niektorých prípadoch možno budete potrebovať operáciu na opravu postihnutých kĺbov.

Dermatomyozitída

Toto autoimunitné ochorenie spôsobuje bolesti svalov a kĺbov a bolestivé, svrbiace, červené alebo fialové vyrážky na očných viečkach. Tiež vám zafarbí kĺby, lakte, kolená a prsty na nohách, môže vysušiť pokožku, preriediť vlasy a spôsobiť opuchnutú a podráždenú pokožku okolo nechtov.

Môže to byť spôsobené infekciou, liekmi alebo rakovinou. Neexistuje žiadny liek, ale váš lekár vám môže pomôcť zvládnuť vaše príznaky pomocou liekov a fyzikálnej terapie.

Fibromyalgia

Tento stav môže spôsobiť bolesti kĺbov a svalov, ako aj problémy so spánkom, náladou a pamäťou. Vedci sa domnievajú, že k tomu dochádza, keď váš mozog vníma normálne, mierne signály bolesti a mylne ich zosilňuje.

Môže to byť spôsobené chorobou, chirurgickým zákrokom alebo silným psychickým stresom. Lieky môžu pomôcť zmierniť príznaky a pomôcť môžu aj cvičenia a relaxačné techniky, ako je jóga.

Psoriatická artritída

Tento stav je kombináciou zápalu kĺbov a kožného ochorenia. Kĺby na rukách, prstoch, chodidlách, kolenách a iných oblastiach môžu byť stuhnuté a pulzujúce. Bolesť sa môže vyskytnúť iba na jednej strane tela alebo môže byť symetrická na oboch stranách. Psoriatická artritída môže obmedziť váš rozsah pohybu a ráno sa budete cítiť unavení.

Polymyozitída

Vyskytuje sa, keď niečo – možno vírus alebo problém s imunitným systémom – zapáli svaly v celom tele, najmä v bruchu, nadlaktí, ramenách, bokoch a srdci. Po čase sa vám môžu začať rozpadávať svaly a môžete mať problémy s prehĺtaním alebo dýchaním.

Váš lekár vám môže odporučiť lieky na zmiernenie zápalu alebo upokojenie vášho imunitného systému, ako aj fyzickú terapiu, ktorá vám pomôže obnoviť svalovú silu.

Chronický únavový syndróm

Hlavným príznakom tohto stavu je silná únava, ktorú nemožno vysvetliť ničím iným. Stav sa môže zhoršiť fyzickou aktivitou alebo psychickou záťažou, no odpočinok situáciu nezlepší.

Môžete tiež pociťovať bolesti svalov, problémy s pamäťou, bolesť hrdla, kĺbov a hlavy a možno nebudete môcť dobre spať. Neexistuje žiadny liek, ale lieky a fyzikálna terapia môžu pomôcť zvládnuť symptómy.

Lymská borelióza

Spôsobujú to aj baktérie z uhryznutia kliešťom. Môže spôsobiť horúčku, zimnicu, únavu, bolesti tela a hlavy. Ďalším znakom je vyrážka volského oka, ktorá je v strede jasná a rastie niekoľko dní.

Vyrážka (môže ich byť niekoľko) sa nemusí nevyhnutne objaviť vedľa uhryznutia. Lymská borelióza sa lieči antibiotikami, no niektorí ľudia po vysadení liekov stále pociťujú bolesť a únavu.

Ankylozujúca spondylitída

Ide o typ chronickej artritídy, pri ktorej sa zapáli chrbtica a niekedy aj bedrá, kolená a hrudník. To spôsobuje bolesť a stuhnutosť, najmä ráno. Ťažké prípady môžu viesť k strate pohyblivosti chrbta, pretože kosti chrbtice sa spájajú. Môže postihnúť aj krk. Ak spozorujete akékoľvek príznaky, navštívte svojho lekára, pretože včasná liečba môže pomôcť zvládnuť tento stav.

Polymyalgia reumatica

To rýchlo spôsobuje bolesť a stuhnutosť v ramenách, krku, nadlaktí, zadku, bokoch alebo stehnách, čo môže byť horšie ráno. Môžete mať aj horúčku, únavu, chudnutie, depresiu a nedostatok chuti do jedla. Lekári sa domnievajú, že určité gény môžu zvýšiť pravdepodobnosť ochorenia.

Úlohu môže zohrať aj niečo v prostredí, napríklad vírus. Steroidy môžu zmierniť bolesť a zápal a vaše príznaky môžu zmiznúť, ale stav sa môže vrátiť.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť