Prečo muži opúšťajú milujúce ženy – na otázku odpovedajú dve frázy Omara Khayyama

Foto: z otvorených zdrojov

Život ide ďalej a je krásny, každý nový deň môže priniesť nové dojmy a pohľady.

Slávny perzský básnik, matematik a filozof Omar Khayyam po sebe zanechal mnoho múdrych výrokov.

Samozrejme, v dielach tohto básnika, ktoré sa nazývajú rubai, neexistuje žiadna priama odpoveď na túto otázku, ale existujú dve frázy, ktoré vám pomôžu pochopiť múdrosť tohto muža a cítiť celý význam ľudských vzťahov.

Omar Khayyam napísal: „Život je krátky – tak mu dajte voľnú ruku Je rozumné orezávať stromy, ale orezávať seba je oveľa hlúpejšie. V tomto citáte básnik vysvetľuje, aké dôležité je užívať si každý okamih, ktorý nám život dáva.

Ľudia sa často usilujú o šťastie a rôzne radosti, a preto nechávajú tých, ktorí ich milujú, nájsť nové radosti či pocity. To znamená, že mnohým nestačí to, čo majú. Vydávajú sa na dlhé cesty a niekedy prežijú celý život hľadaním niečoho pominuteľného.

Ďalšia fráza, ktorú napísal Omar Khayyam, je: „Nezadržiavaj to, čo odchádza, a neodtláčaj to, čo prichádza, a potom si ťa nájde samo šťastie.

Tieto slová možno interpretovať tak, že každý človek má svoj vlastný osud a svoju vlastnú cestu. Ak sa niekto rozhodne odísť, možno je to súčasť jeho cesty, a preto nie je potrebné do toho človeka zasahovať. Takto môže nájsť sám seba a nové príležitosti.

Khayyam veril, že je to premenlivosť ľudskej povahy a neustála túžba po niečom novom, čo tlačí k neuváženým činom, napríklad zanecháva skutočne milujúcu ženu. Takéto životné situácie však netreba vnímať ako koniec sveta. Život ide ďalej a je krásny, každý nový deň môže priniesť nové dojmy a pohľady.

Múdrosť perzského básnika nás učí, že je potrebné pokojne prijať akékoľvek zmeny v našom živote, nie držať niekoho, kto sa rozhodol odísť a nájsť šťastie v každej minúte. Len tak si môžete skutočne užívať život a byť pripravený na nový vzťah.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť