Prečo sa facélia považuje za silnejšie zelené hnojenie ako horčica?

Zelené hnojenie, ako je phacelia tansy, je medzi záhradkármi a záhradkármi čoraz populárnejšie. Pred časom bola cena facélie drahšia ako horčica. Mnoho záhradníkov si vybralo horčicu kvôli jej dostupnosti.

Postupom času však bolo dostupných viac informácií o výhodách zeleného hnojenia a ja som začal facéliu porovnávať s inými plodinami. Ukázalo sa, že facélia nie je len dobrým zeleným hnojením, ale má aj množstvo výhod oproti iným plodinám na zelené hnojenie, vrátane horčice.

Horčicové zelené hnojenie

Horčica mi pomohla zbaviť sa drôtovcov v mojej letnej chate, kde rastú zemiaky. Mnoho rokov som sial horčicu ako zelené hnojenie, ale vzhľadom na to, že pôda na mojej lokalite bola vždy mierne kyslá, moje konanie nebolo úplne správne.

Nedávno som sa dozvedel, že horčica prispieva k okysleniu pôdy. Potom som začal porovnávať facéliu a horčicu a zistil som, že facélia nie je horčica podradená a v niektorých aspektoch ju dokonca prevyšuje. Phacelia nielenže neokysľuje pôdu, ale ju aj obohacuje o dusík a draslík.

Phacelia tansyPhacelia, tansy

Ak je boj proti burinám v záhrade nekonečný a rýchlo rastú, tento problém pomôže vyriešiť výsadba facélie. Po prvej výsadbe bude výrazne menej buriny a pôda bude mať čas na odpočinok a nasýtenie užitočnými látkami. Hlavnou vecou je pokosiť a vykopať pôdu včas. Nedovoľte, aby rastlina dorástla do veľkosti pšenice a uvoľnila všetky živiny do kvitnutia. Kým je mladý a dosiahol výšku 15-20 cm, musíte mať čas na jeho vykopanie.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť