Prerezávanie orgovánového kríka: vyberte si jar alebo jeseň

Z orgovánov samy od seba nikdy nevyrastie úhľadný ker, najmä tie obyčajné, ktoré rástli všade v predzáhradkách našich starých rodičov. V mojej predzáhradke, kedysi za sovietskych čias, rástli orgován – dva kríky, biely a fialový.

Každý rok sme museli bojovať s výhonkami orgovánu a každý rok opäť produkoval nové potomstvo. Moderné vyšľachtené odrody orgovánu už nie sú na výhonky také štedré. Teraz som dom predal, ale orgován stále rastie. Práve na tomto mieste, v tejto predzáhradke, rastie už 38 rokov.

Kedy by ste mali prerezávať orgován?

Hlavným pravidlom pri prerezávaní akéhokoľvek kríka je nepoškodiť jeho kvitnutie. A v tomto prípade je načasovanie prerezávania kľúčové. Na jar je vhodné iba sanitárne prerezávanie orgovánov, aby sa po zime odstránili zlomené konáre. Krík sa po zime prebúdza veľmi skoro.

Hlavné prerezávanie šeříkov by sa malo vykonávať po odkvitnutí, o 3-4 roky neskôr, ale nemožno ho odložiť v auguste, musíte nechať orgován a tvoriť púčiky;

Orgován treba po odkvitnutí ostrihať.

Pri pestovaní orgovánu v mojej záhrade som nikdy neuvažoval o odrezaní súkvetí orgovánu, ktorý mi rástol v predzáhradke sám, pretože kvitol každý rok bez neho a kvitol veľmi bohato. V súčasnosti si v našom meste všímam pri domoch čoraz viac odrodových orgovánov, ktoré, samozrejme, veľmi krásne kvitnú.

Môj orezávací algoritmus je nasledujúci

Vyberám štyri až päť zdravých a silných orgovánových stoniek, ktoré si navzájom neprekážajú. Potom som orezal zostávajúce stonky až na úroveň pôdy a odstránil vrcholy kostrových konárov v rovnakej vzdialenosti od zeme. Nasledujúci rok študujem výhonky rastúce na vrcholoch kostrových konárov.

Vyberám si najsilnejšie vetvy, ktoré sú dobre vyvinuté a naťahujú sa smerom von, aby pokračovali vo svojom vývoji. Odstraňujem výhonky, ktoré tvoria príliš husté kríky, ako aj všetky krížiace sa alebo centrálne umiestnené konáre. V nasledujúcom roku všetky rastúce konáre mierne skracujem, aby sa zachoval vytvorený tvar.

Algoritmus prerezávania lila

Teraz prejdime k metóde prerezávania proti starnutiu. Lilac kríky vo veku 10-12 rokov potrebujú omladenie a ja to robím takto:

Najprv ostrihám všetky odumreté a polámané konáre a potom odstránim všetky tenké, slabé a nepotrebné konáre. Odstraňujem aj výhonky napadnuté škodlivým hmyzom alebo chorobami.

Výsledkom je, že na kríku zostane 4-5 stoniek. Orezávam ich tak, aby výška zostávajúcich pňov bola 10-15 cm, potom rezy dezinfikujem brilantnou zeleňou a posypem drveným dreveným uhlím alebo zakryjem záhradným voskom. Po dokončení týchto prác jednoducho odstránim prebytočný porast a skrátim bočné konáre, ktoré vyrastajú z pňov.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť