Príčiny nedostatku kvetov v zemiakoch – Záhradníctvo

Často som od záhradkárov počúval, že bez kvitnutia zemiakov nebude úroda. Aj keď sa tvorba hľúz časovo zhoduje, zďaleka to nie je pravda. Vyskytujú sa nezávisle od seba, aj keď sa stáva aj to, že zemiaky nekvitli a úroda bola veľmi malá. S čím to súvisí? Poďme na to.

Vlastnosti odrody zemiakov

Pri šľachtení najlepších a najproduktívnejších odrôd dávajú chovatelia prednosť chuti a veľkosti hľúz. Často niektoré odrody nekvitnú vôbec alebo kvitnú len v minimálnom rozsahu. Tá je v niektorých odrodách špeciálne vyšľachtená, aby zemiaky neplytvali živinami na kvitnutie, ale všetko smerovali k tvorbe hľúz.

V niektorých prípadoch kvitnutie na takýchto zemiakoch nastáva veľmi rýchlo, zemiak kvitne niekoľko dní a kvety rýchlo vädnú bez toho, aby mali čas si to všimnúť.

Choroby a škodcovia

Zemiaky majú veľa škodcov, niektorí napádajú hľuzy a niektorí radi jedia kvety zemiakov. Príkladom je lienka zemiaková. Po nej ostanú z kvetov len holé žilky. O pásavke zemiakovej netreba hovoriť, je najčastejším návštevníkom každého zemiakového poľa.

Škodcov možno chrániť liečbou liekmi, ako je Vital alebo Zhukovsky.

Podmienky výsadby a pestovania

Ak zemiak počas sezóny nikdy nekvitne, aj keď odroda vždy začne kvitnúť včas. S najväčšou pravdepodobnosťou sa všetky látky, ktoré mu chýbajú, vynakladajú na udržanie rastu hľúz. Často za to môže nepriaznivé počasie alebo nedostatok živín v pôde. Ako dávno ste siali zelené hnojenie na mieste alebo aplikovali hnoj na jeseň?

Dôležitú úlohu zohráva aj sadivový materiál, napríklad pri výsadbe slabých hľúz.

Sucho

Ak bolo aj suché počasie, skontrolujte pôdu. Pomocou bajonetu lopaty vykopte jamu a pozrite sa na zem. Ak je suchá, zemiaky zjavne nemajú dostatok vlhkosti. V tomto prípade je potrebné pred zalievaním vykonať dodatočné uvoľnenie, aby vlhkosť čo najrýchlejšie nasýtila korene.

Vhlkosť pôdy

Ak sú dažde príliš silné a časté, vlhkosť môže hrať krutý vtip, pretože zaplavené hľuzy sa nebudú dobre vyvíjať a kvitnutie sa môže oneskoriť alebo vôbec nezačne. Tu pomôžu len vysoké hrebene.

Nadbytok dusíka

Zemiaky niekedy rastú aj pol metra, stonky sú hrubé a listy veľké, ale nekvitnú. Dôvod so 100% pravdepodobnosťou možno nazvať nadbytkom dusíka. To sa stane, ak na jar pridáte čerstvý hnoj a zasadíte zemiaky, alebo to preženiete s dusíkatými hnojivami. V tomto prípade môžete vrcholy rozrezať na polovicu a pod každý krík pridať trochu popola. Potom budú mať hľuzy ešte čas pribrať.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť