Pushkinia: výsadba a starostlivosť na otvorenom priestranstve

Puschkinia scilloides prvosienka je najbližším príbuzným hyacintu, sú si natoľko podobné, že sa niekedy považujú za trpasličí hyacint. V mojej záhrade takéto kvety rastú na samostatnom záhone a keď prídu hostia, vždy na ne upriamia pozornosť. Verte mi, je to veľmi krásna kvetina, keď kvitne, a ak stále uvažujete o jej zasadení alebo nie, všetky pochybnosti sú preč.

Nádherné modro-biele kvety možno vidieť už začiatkom apríla, kvitnutie je síce krátkodobé, len 1 až 3 týždne, ale vyzerá veľmi krásne.

Táto rastlina často rastie vo voľnej prírode, ale mnohí záhradníci milujú tieto kvety a radi ich pestujú vo svojich záhradách.

Pushkinia: výsadba a starostlivosť

Ak sa rozhodnete zasadiť Pushkinia, musíte vybrať mierne vyvýšenú oblasť, ktorá nebude zaplavená, keď sa sneh roztopí. Pushkinia miluje slnko a úrodnú pôdu. Pred výsadbou je potrebné pridať humus 5 kg na 1 m2. a 50 g superfosfátu. Pred tým by ste mali záhon dôkladne vyčistiť od buriny.

Prvosienky môžete pestovať buď semenami alebo cibuľkami. Ak je to možné, je lepšie pestovať cibule, pretože pri výsadbe semien môžete čakať na kvitnutie najskôr 4-5 rokov. Semená zasaďte na jeseň v septembri alebo začiatkom októbra na záhradnom záhone a prehĺbte ich o 5-6 cm.

Žiarovky sa vysádzajú rovnakým spôsobom v hĺbke 5-6 cm a vo vzdialenosti 10 cm od seba.

Starostlivosť o Pushkinia

Starostlivosť o Pushkinia je pomerne jednoduchá v apríli, keď sa objavia prvé výhonky, je potrebné uvoľniť pôdu medzi riadkami. Aj v tejto dobe bude potrebné hojné zalievanie Je lepšie zalievať Pushkinia roztopenou vodou, ak zostanú rezervy.

Starostlivosť o prvosienku Pushkinia

Ako množiť prvosienku Pushkinia

Semená sa zbierajú koncom júna a uchovávajú sa v chladničke až do jesene. Najlepšie je množiť žiarovkami každých 4-5 rokov Pushkinia produkuje veľa detí. Začiatkom júna môžete cibuľky vykopať a po očistení oddeliť vznikajúce deti. Potom cibuľky vysušte a uložte ich na tmavé miesto až do výsadby.

Choroby a škodcovia prvosienky

Keďže Pushkinia je cibuľová trváca rastlina, je tiež náchylná na hnilobu cibúľ. Počas skladovania musíte žiarovky pravidelne kontrolovať, či sa nezmenia, či váhy stmavli alebo sa objavila hniloba vo forme krúžkov. Stáva sa tiež, že rastlina je pokrytá hnedými škvrnami, je to už druh šedej hniloby.

Či je prvosienka chorá, môžete určiť podľa farby listov. Ak zožltnú na základni, potom je rastlina postihnutá hnilobou. Na prevenciu chorôb sa odporúča ošetriť rastliny zmesou Bordeaux.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť