Skladovanie cibúľ tulipánov po vykopaní – Záhradníctvo

Tulipány kvitnú od marca do júna, tešia nás svojím vzhľadom, no potom by sme na ne nemali zabúdať. Vyžadujú starostlivosť tesne po odkvitnutí. Koncom júna a začiatkom júla je potrebné cibuľky vykopať a pripraviť na budúci rok. Týka sa to iba nových odrôd froté, papagájov a tých, ktoré už rastú na jednom mieste viac ako 3-4 roky.

Ako vyčistiť cibuľky tulipánov po ich vykopaní

Akýkoľvek nástroj, ktorý používate na kopanie, najmä na čistenie, musíte dezinfikovať aspoň utierkami s obsahom alkoholu.

Pri vykopávaní cibúľ tulipánov buďte opatrní a použite lopatu. Keď budete kopať, otraste prebytočnú pôdu a skontrolujte ich, či nie sú poškodené a nevykazujú známky choroby. Ak sú postihnuté alebo poškodené, je lepšie ich ihneď vyhodiť a začať sa starať o zdravé cibuľky. Ak bolo vlhké počasie, žiarovky sa môžu umyť pod tečúcou vodou a nechať uschnúť. Za dobrého slnečného a suchého počasia nechajte 2-3 dni v tieni.

Ako zaobchádzať s cibuľkami tulipánov po ich vykopaní

Po vysušení ošetrite tulipány slabým roztokom manganistanu draselného po dobu 30 minút. Žiarovky sa skladujú iba na chladnom mieste a vždy suché, nadmerná vlhkosť spôsobí poškodenie.

Foto tulipánov v záhrade

Čo robiť s cibuľkami tulipánov po ich vykopaní

Po odkvitnutí tulipánov a vykopaní cibuliek je potrebné ich uskladniť. Vyberte si chladné miesto, môže to byť pivnica alebo pivnica, hlavná vec je, že je tma a sucho. Je potrebné ich pravidelne kontrolovať a kontrolovať a poškodené by sa mali okamžite zlikvidovať. V dôsledku zmien teploty vzduchu v miestnosti sa žiarovky často začínajú zhoršovať.

Vzácne a ťažko chovateľné odrody tulipánov, v septembri sú skladované pri T 25-27 °, v októbri – 18-20 °. Koncom septembra a začiatkom októbra vysadíme cibuľky a deti späť do kvetinovej záhrady.

Ako vyzerajú cibuľky tulipánov po vykopaní?

Cibuľky tulipánov sčasti pripomínajú výstavnú cibuľu. Sú pokryté svetlohnedou vrstvou šupín a priemerná veľkosť žiarovky môže dosiahnuť 3 až 4 cm v priemere.

Cibule tulipánov

Je ťažké si ich pomýliť, pozrite sa na fotku a uvidíte sami.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť