Sladkosti bez ujmy: je možné zjesť svoju obľúbenú pochúťku a byť zdravý?

Foto: z otvorených zdrojov

Odborníci poznamenávajú, že sladkosti poskytujú prchavé potešenie, ale ich nadmerná konzumácia môže viesť k obezite a cukrovke.

Mnoho ľudí si s hrôzou predstavuje život bez svojej obľúbenej pochúťky. Ale v skutočnosti sa ich nemusíte navždy vzdať, aby ste viedli zdravý životný štýl. Informovala o tom RBC-Ukrajina s odvolaním sa na tlačovú službu ukrajinského ministerstva zdravotníctva.

Sladkosti však možno zaradiť do vyváženej stravy, ak sa konzumujú zriedkavo a po troškách.

Odborníci poznamenávajú, že sladkosti poskytujú prchavé potešenie, ale ich nadmerná konzumácia môže viesť k obezite a cukrovke. Prejedanie sa sladkostí negatívne ovplyvňuje hladinu inzulínu, narúša metabolizmus a vyčerpáva organizmus. Dezert môže chutiť dobre, ale má svoju cenu.

Medzitým existujú jednoduché pravidlá, ktoré vám pomôžu vychutnať si dobroty a neublížiť si.

Vyhnite sa prísnym obmedzeniam

Prísne diéty založené na úplnej abstinencii od obľúbených pochúťok často vedú k poruchám a prejedaniu. To nielenže poškodzuje vašu postavu, ale negatívne ovplyvňuje aj váš psychický stav.

Pamätajte: schudnutie jedného kilogramu trvá týždeň, ale za jeden deň ho môžete získať späť, ak neodoláte a zjete niečo zakázané.

Namiesto úplného vylúčenia sladkostí zo svojho jedálnička skúste šikovný prístup – dovoľte si svoju obľúbenú maškrtu, ale s mierou. Malý kúsok kvalitnej tmavej čokolády s lesným ovocím alebo ovocím uspokojí nielen vašu chuť na sladké, ale prospeje aj telu.

Zaujmite vyvážený prístup

Jednou z populárnych metód je dovoliť si raz týždenne „zakázané“ sladkosti. Je však dôležité nepremeniť to na nekontrolované prevzatie. Vopred sa rozhodnite, koľko a kedy si môžete dovoliť.

Ak sa denne objavuje chuť na sladké, uprednostňujte jedlá s nízkym obsahom kalórií – do 100 kcal na porciu. Toto bude informovanejšia voľba. Tiež namiesto čistého cukru hľadajte maškrty so zdravými prísadami, ako sú orechy (ktoré sú zdrojom zdravých tukov).

Konzumácia sladkostí s mierou a v rozumných intervaloch vám umožní vychutnať si obľúbenú pochúťku bez ujmy na postave a výčitiek svedomia.

Udržujte rovnováhu zdravej stravy

Je dôležité pochopiť, že zdravé stravovanie nie je krátkodobá diéta, ale spôsob života. Vytvorením vlastného stravovacieho režimu a jeho dôsledným dodržiavaním môžete nielen zlepšiť svoju pohodu, ale aj navždy zmeniť svoje stravovacie návyky.

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu konzumovať dezerty s mierou a bez poškodenia postavy:

  • Znížte veľkosť porcie. Na vizuálne zníženie množstva jedla použite menší tanier. Dve tretiny alebo polovicu porcie nechajte na tanieri, ak sa vám zdá, že je príliš veľká.
  • Jedzte viac rastlinných potravín. Potraviny bohaté na vlákninu sa trávia dlhšie, cítite sa sýtejšie a pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi.
  • Jedzte pomaly a pozorne. Neponáhľajte sa, jedlo dôkladne prežujte a vychutnajte si každé sústo. To vám pomôže zjesť menej, pretože signál sýtosti nedorazí do mozgu okamžite.
  • Pridajte do svojho života fyzickú aktivitu. Pravidelné cvičenie pomáha nielen spaľovať kalórie, ale zlepšuje aj celkové zdravie a náladu.
  • Pamätajte, že 10 000 krokov denne je odporúčané množstvo fyzickej aktivity pre dospelých.

Pamätajte tiež, že podľa odporúčaní WHO by priemerný dospelý človek nemal skonzumovať viac ako 50 gramov pridaného cukru denne a ešte lepšie menej ako 25 gramov denne. Deti do troch rokov by pridaný cukor nemali konzumovať vôbec a po troch rokoch je lepšie neprekračovať 25 gramov denne.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť