Spracovanie zemiakov pred výsadbou, prípravky a ľudové prostriedky

Letná sezóna sa začne veľmi skoro a čas sadenia zemiakov sa posúva míľovými krokmi. A aby boli zemiaky odolnejšie voči chorobám a škodcom a celkovo pre zdravý a silný rast, je potrebné vykonať ošetrenie.

Prečo spracovávať zemiaky?

V prvých fázach svojho rastu zemiaky rastú vďaka výsadbe koreňovej plodiny, ktorej kvalita určuje jej ďalší vývoj stoniek aj koreňového systému.

Najškodlivejším a najnebezpečnejším hmyzom pre zemiaky sú pásavka zemiaková, krtonožka a drôtovec. A medzi choroby patrí chrastavitosť a hniloba. Ošetrenie zvýši imunitu a percentuálne ušetríte viac úrody.

Začnime pekne po poriadku, drôtovec, žltý červ so silným chitínom, ktorý je schopný robiť diery do mnohých hľúz. Aby ste tomu zabránili, môžete zemiaky ošetrovať prípravkom Trio alebo Patron.

Tieto isté lieky sú zamerané aj na pásavca zemiakového.

Je tiež dôležité vybrať najlepšie odrody zemiakov, ktoré poskytnú dobrú úrodu a budú menej náchylné na choroby.

Prevencia chorôb zemiakov

Uvediem tu len tie najúčinnejšie, neuvedú úplný zoznam, prečo to robiť, keď existujú lepšie? Všetky obsahujú fungicídy, ktoré sú najlepšou prevenciou.

  • Prestíž
  • Maxim Dachnik
  • Albit

Všetky tieto lieky sú veľmi účinné a pomáhajú mi každú sezónu.

Pri užívaní liekov si pozorne prečítajte obal, určite používajte ochranné prostriedky a masku nielen na dýchanie, ale aj na oči. Vyskytlo sa pomerne veľa prípadov, keď sa chemikálie dostali do očí a potom spôsobili silné podráždenie.

Spracovanie zemiakov ľudovými prostriedkami

Ak chcete spracovanie šetrné k životnému prostrediu a už raz neznečisťovať pôdu, rád sa s vami podelím o ľudové prostriedky. Najlepší a najefektívnejší je popolový roztok. Na jeho prípravu je potrebné odmerať 1 kg popola a zriediť ho v 10 litroch vody. Hneď v čase výsadby ponorte každú hľuzu do vedra a ihneď zasaďte. Ak sa chcete chrániť pred drôtovcami, môžete pri výsadbe prihodiť aj hrsť dreveného popola priamo do jamy. Tento hmyz jednoducho nemôže tolerovať popol.

Popol môžete nahradiť aj 150 gramami terpentínu alebo mydla na pranie.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť