Starnutie mozgu: odborníci vymenúvajú 6 zlozvykov

Foto: z otvorených zdrojov

Toto správanie sa môže zdať normálne, ale z dlhodobého hľadiska je škodlivé pre zdravie vášho mozgu.

Rovnako ako naše telo, aj náš mozog sa vekom mení. Čím sme starší, tým je pre nás ťažšie zapamätať si informácie, ako napríklad názov reštaurácie, v ktorej sme boli alebo kam sme odložili kľúče. Alebo môže trvať dlhšie, kým sa naučíte niečo nové. Toto je uvedené v materiáli HuffPost.

Dobrou správou je, že v skutočnosti máme veľkú kontrolu nad udržiavaním zdravého mozgu a predchádzaním predčasnému starnutiu – a začína to našimi každodennými návykmi. Najmä správanie, ktorému sa vyhýbame, môže mať pozitívny vplyv na naše poznávanie. Tu sú chyby, ktoré je potrebné čo najskôr opraviť:

Nemáte dostatok sociálnej interakcie

Od práce na diaľku cez dieťa až po dôchodok je veľa situácií, do ktorých nás život vrhne.

„V našej kultúre je tak bežné, že v priebehu života pomaly strácame sociálnu sieť. Potrebujeme nejaký druh sociálnej siete, na ktorú sa môžeme obrátiť, keď ju potrebujeme – aj keď si myslíme, že ju nepotrebujeme. Ako teda ovplyvňuje socializácia mozog Vždy, keď stretneme niekoho nového, vytvoríme v našom mozgu nové spojenie medzi mozgovými bunkami,“ hovorí Dr. Zaldy Tan, riaditeľ programu Memory and Healthy Aging Program v Cedars-Sinai.

Okrem toho sa ukázalo, že silná sociálna sieť zlepšuje náladu, čo súvisí so zdravím nášho mozgu.

Zatiaľ čo osobné interakcie sa zdajú byť najprospešnejšie pre zdravie mozgu, online socializácia a virtuálne konverzácie môžu tiež pomôcť, hovorí Dr. Glen Phinney, člen Americkej akadémie neurológie a riaditeľ programu pamäti a kognície v Geisinger Health.

„Existujú určití ľudia, ktorí sú doslova fyzicky izolovaní alebo nemusia mať priateľov a rodinu vo svojej oblasti, ich online komunita sa pre nich stáva záchranným lanom a môže mať skutočný prínos,“ hovorí Phinney.

Udržíte svoj mozog aktívny, ale iba tým, že budete robiť stále to isté

Nielenže chcete zapojiť svoj mozog a zároveň zachovať zručnosti, ktoré už máte, ale tiež chcete vytlačiť svoj mozog z jeho komfortnej zóny, vysvetľuje Finney.

„Ak povieš: ‚Už nie som dieťa. „Nebudem sa báť, že sa niečo naučím – môže to skutočne sabotovať zdravie vášho mozgu a spôsobiť predčasné starnutie mozgu.“

Rovnako ako keď stretneme niekoho nového, učenie sa niečoho nového vytvára spojenia medzi našimi mozgovými bunkami a pomáha udržiavať náš mozog mladý.

„Vždy by ste si mali rozširovať svoje duševné obzory. Ak ste nikdy nechytili hudobný nástroj do rúk, naučte sa hudobný nástroj. Ak ste nikdy nečítali cudzí jazyk, naučte sa cudzí jazyk,“ radí odborník.

Odmietate chronický stres, ktorý si so sebou nesiete.

Stres je súčasťou každodenného života a naše telo sa zvyčajne dokáže rýchlo zotaviť z konkrétnej stresujúcej udalosti alebo situácie. Problém je, že tento stres sa stáva chronickým – a my ho neriešime.

„Sme naozaj dobrí v udržiavaní našej stresovej reakcie počas celého dňa – na miernej úrovni, ktorú si možno ani nevšimneme. Aj keď sa nič stresujúce nedeje, môžeme zažívať podvedomý stres,“ povedala doktorka Elissa Epel, profesorka psychiatrie. na Kalifornskej univerzite v San Franciscu.

Hovorí, že je dôležité uvedomiť si tento stres a zvládať ho počas dňa – napríklad tým, že budete dbať na svoje myšlienky a spomalíte dýchanie. Vytváranie „krátkodobých stavov akútneho stresu v našom tele“ môže skutočne pomôcť zmierniť stres, dodala, napríklad ísť do sauny, dať si studenú sprchu alebo vyskúšať vysoko intenzívny tréning. To nám dáva viac stavov relaxácie počas dňa a lepšiu kvalitu spánku v noci.

„Keď môžeme byť v hlbšom stave odpočinku, ako počas dňa, tak aj počas spánku, dávame našim neurónom príležitosť tiež opraviť a spomaliť starnutie mozgu,“ vysvetlila.

Príliš sa spoliehate na rýchlosť

„Keď sme zaneprázdnení svojím profesionálnym a spoločenským životom, je prirodzenou tendenciou ísť na niečo rýchle, ako je jedlo v mikrovlnke alebo ísť do požičovne áut. Z dlhodobého hľadiska to nemusí byť pre náš mozog najlepšie,“ povedal Tan. .

Rýchle jedlá sú často vysoko spracované a majú vysoký obsah nasýtených tukov a cukru. Výskum ukázal, že strava s vysokým obsahom týchto potravín počas mnohých rokov môže viesť k vyššiemu riziku demencie.

„Vieme, že to môže viesť k predčasnému starnutiu mozgu a môže viesť k chorobám, ktoré negatívne ovplyvňujú zdravie mozgu,“ povedal Phinney.

Nie je nič zlé na tom, keď si každú chvíľu zjete rýchle občerstvenie alebo jedlo so sebou: je to chutné, môže to byť najdostupnejšia možnosť a niekedy to jednoducho potrebujeme. Pokiaľ môžete, skúste sa zamerať aj na stravu s vysokým obsahom Omega-3 mastných kyselín, ako je zelená listová zelenina, ryby, olivový olej a orechy. Omega-3 preukázateľne zlepšujú pamäť, učenie a krvný obeh v mozgu.

Každú noc sa snažíte dostať dostatok spánku, no kvalita vášho spánku je nízka

Aj keď máte za cieľ dosiahnuť odporúčaných sedem až deväť hodín spánku za noc, ak máte zlý spánok, pravdepodobne sa na druhý deň zobudíte s pocitom únavy. A kvantita aj kvalita spánku sú dôležité pre zdravie mozgu.

„Počas spánku sa spomienky na deň triedia a ukladajú na správne miesto, aby sme k nim mali v budúcnosti prístup. Amyloid beta, lepkavý proteín, ktorý spôsobuje zmätok v mozgoch ľudí s Alzheimerovou chorobou, sa počas spánku čistí. Keď spánok je príliš krátky alebo nekvalitný, tieto procesy sa prerušia,“ vysvetlil Tan.

Na druhý deň môžete mať problémy so sústredením alebo zapamätaním si informácií. Ale ako starnete, zlý spánok môže zvýšiť riziko predčasného starnutia mozgu a demencie.

Na zlepšenie kvality spánku Tan odporúča nastaviť si konzistentný čas spánku, minimalizovať alkohol, znížiť príjem tekutín pred spaním, vyhýbať sa sedatívam a tabletkám na spanie a obmedziť čas spánku (v posteli žiadne posúvanie alebo sledovanie televízie).

Do svojho životného štýlu nezaraďujete fyzickú aktivitu

„Cvičenie, najmä kardiovaskulárne cvičenie a dokonca aj cvičenie na budovanie svalov, je dôležité pre udržanie mozgu. V skutočnosti môže zvýšiť rastové hormóny v mozgu, ako sú nervové faktory, ktoré podporujú zdravie mozgu,“ povedal Phinney.

Okrem cvičenia Tan odporúča, aby sa fyzická aktivita stala súčasťou vášho životného štýlu.

„Či už ide o záhradkárčenie alebo prechádzku, existujú veci, ktoré by sme mohli začleniť do nášho každodenného života, ktoré sú z dlhodobého hľadiska pravdepodobne udržateľnejšie a prospešnejšie, ako stráviť hodinu v posilňovni raz týždenne,“ hovorí odborník.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť