Studené, teplé alebo horúce? Aké potraviny sú pre telo skutočne prospešné?

Foto: z otvorených zdrojov

Nie každý myslí na teplotu jedla, ktoré konzumuje.

Ako sa správne stravovať a aké potraviny si vybrať na ochranu svojho zdravia je dôležitá otázka, ktorá zaujíma mnohých. Nie každý zároveň myslí na teplotu jedla, ktoré konzumuje. Hovoríme o tom, ktoré jedlá či nápoje sú pre telo najprospešnejšie – studené, teplé alebo horúce, píše RBC-Ukraine.

Studené jedlo

Na konci minulého storočia bola medzi niektorými fashionistami rozšírená takzvaná „studená diéta“. Bol založený na myšlienke, že konzumácia studených alebo dokonca ľadových jedál spôsobuje, že tráviaci systém pracuje viac pri rozklade a vstrebávaní živín. Keďže tento proces vyžaduje veľa energie, kilá navyše sa doslova „spália“.

Zároveň podľa väčšiny odborníkov môže konzumácia studenej stravy (najmä na raňajky alebo večeru) viesť k žalúdočným ťažkostiam, enterokolitíde (zápalu hrubého čreva) a zvýšenej tvorbe plynov. Je to spôsobené predovšetkým tým, že ráno metabolizmus vyžaduje „naštartovanie“ a večer sa spomaľuje.

Odborníci na výživu vysvetľujú, že telo trávi studené jedlo veľmi pomaly, pretože ho musí „zohriať“ na telesnú teplotu. Na základe toho bude konzumácia studených jedál najbezpečnejšia uprostred dňa.

V žalúdku sa zdržiava aj studená voda, kým sa nezahreje, preto neplní svoju hlavnú funkciu – očistu a zvlhčenie organizmu (pri „visení“ v žalúdku môže naopak viesť k opuchom).

Horúce jedlo

Na základe množstva štúdií vykonaných vedcami je horúce jedlo telom lepšie absorbované ako iné potraviny, pretože živiny v ňom sú čiastočne rozložené počas procesu varenia. Navyše ľudia jedia teplé jedlá pomalšie, čo je prospešné aj pre tráviaci systém, pretože je viac času na vstrebávanie živín.

Príliš vysoká teplota jedla môže zároveň viesť k opuchu pažeráka a ťažkostiam s prehĺtaním. Tiež veľmi horúce jedlá konzumované príliš rýchlo môžu viesť k negatívnym dôsledkom:

  • popáleniny úst, slizníc pier, jazyka a vnútorného povrchu líc
  • stomatitída alebo laryngitída (ak sa infekcie dostanú do popálenín)
  • stenóza (zúženie hrtana)
  • žalúdočný vred alebo gastritída

Na záver možno povedať, že teplé jedlá môžu človeku poskytnúť „rýchly“ pocit plnosti spojený s pomalým procesom konzumácie jedla. Takýto pocit však môže byť klamlivý a prchavý.

Teplé jedlo

Podľa väčšiny vedcov, aby telu prospeli, teplota konzumovaných potravín by mala približne zodpovedať telesnej teplote a mala by sa pohybovať od 36 do 40 stupňov Celzia.

Takéto jedlo je najlepšie absorbované gastrointestinálnym traktom, obličkami a pečeňou a pomáha telu:

  1. očistiť krv
  2. detox organizmu cez obličky, kožu, lymfatický systém
  3. zvlhčiť pokožku

To isté platí pre nápoje – teplá voda, čaj, džúsy, ovocné nápoje atď.

Odborníci na výživu poznamenávajú, že teplá voda (aj pri teplotách do 60 stupňov Celzia) ráno na lačný žalúdok je obzvlášť užitočná, pretože jemne pripravuje gastrointestinálny trakt na celodennú prácu, odplavuje zvyšky jedla, žalúdočnú šťavu a nahromadený hlien. cez noc na stenách žalúdka a čriev. Zrýchľuje sa tak metabolizmus, zlepšuje sa peristaltika, krvný obeh, stav pokožky a celkové zdravie.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť