Tento potravinový produkt je absolútnym šampiónom v udržiavaní mladistvej pokožky

Foto: z otvorených zdrojov

Niekoľko kľúčových živín zohráva dôležitú úlohu pri podpore zdravia pokožky

Vaša strava môže mať pozitívny aj negatívny vplyv na vzhľad vašej pokožky a celkové zdravie. Ak teda chcete mať zdravú a žiarivú pleť, musíte si dávať pozor na to, čo jete. Shape píše o tom, čo jesť pre zdravú pokožku.

Úloha výživy v zdraví pokožky

Niekoľko kľúčových živín zohráva dôležitú úlohu pri podpore zdravia pokožky a každá z nich ovplyvňuje pokožku rôznymi spôsobmi:

  • Vitamín A podporuje tvorbu a opravu kožných buniek, čo môže pomôcť znížiť výskyt vrások.
  • Vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je nevyhnutný pre udržanie elasticity pokožky a prevenciu ochabovania.
  • Vitamín E chráni pokožku pred voľnými radikálmi a môže pomôcť znížiť výskyt jaziev.
  • Vitamín D podporuje rast a obnovu kožných buniek. Hrá úlohu pri hojení rán.
  • Proteín je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu, ktorý zabraňuje ochabovaniu pokožky.
  • Antioxidanty pomáhajú chrániť pokožku pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobiť predčasné starnutie a kožné problémy.
  • Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať zápal, čo môže pomôcť pri kožných ochoreniach spojených so zápalom, ako je akné a ekzém.

#1 potravina pre zdravú pokožku

Mnohé potraviny bohaté na živiny dokážu s pokožkou zázraky, ak ich zaradíme do našej bežnej stravy. Ak si však mali odborníci vybrať len jednu, jednou z neustále spomínaných potravín bola konzumácia mastných rýb bohatých na omega-3, ako je losos.

Dermatologička Marisa Garshick s certifikáciou správnej rady poznamenáva, že omega-3 mastné kyseliny môžu tiež pomôcť zvýšiť hydratáciu pokožky, čo pomáha udržiavať pokožku hydratovanú.

Jedna štúdia potvrdila, že omega-3 pomáha urobiť pokožku pružnejšou. Losos je tiež zdrojom vitamínu E, ktorý pomáha chrániť pokožku pred poškodením voľnými radikálmi.

Ďalšie produkty na podporu zdravej pokožky

Avokádo

Bohaté na mononenasýtené tuky, ako aj vitamíny A a C, ktoré sú dôležité pre udržanie pevných tkanív a prevenciu suchej pokožky. Avokádo pridajte do šalátov, namažte ho na hrianky, prípadne skombinujte s červenou rybou.

Mandle a mandľové mlieko

Nedávne štúdie dokonca ukázali, že mandle dokážu obmedziť tvorbu vrások. Skúste pridať mandle a mandľové mlieko do rannej kaše alebo ich pridajte do svojho obľúbeného pruhu.

Špenát a žĺtky

Tieto potraviny sú bohaté na luteín, karotenoid, ktorý chráni vašu pokožku pred poškodením UV žiarením, vysvetľuje Taub-Dix. Urobte si špenátovú omeletu, aby ste ráno začali správne.

Konzervované paradajky

Konzervované paradajky sú bohaté na lykopén, antioxidant, ktorý pomáha pokožke zostať pevnú a hladkú. Lykopén sa ľahšie vstrebáva vo varených paradajkách ako v čerstvých. Použite ich do polievok alebo dusených pokrmov bohatých na zeleninu alebo si pripravte shakshuku, aby ste získali ďalšie výhody vaječných žĺtkov.

Mrkva

Mrkva obsahuje karotenoidy beta-karotén a lykopén, ktoré môžu pomôcť chrániť pred poškodením slnkom. Vyskúšajte ich vyprážané alebo ochutnajte surové.

Pomaranče a citrusové plody

Pomaranče a citrusové plody majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu, zlepšuje textúru pokožky a pomáha redukovať výskyt jemných liniek a vrások. Navyše sa dajú ľahko vziať so sebou a olúpať, keď si ich budete chcieť užiť.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje polyfenoly, ktoré majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu znížiť riziko poškodenia pokožky ultrafialovým žiarením a pomôcť vyrovnať tón pleti. Zelený čaj tiež podporuje dobré trávenie.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť