Top 5 potravín, z ktorých môžete získať probiotiká, a prečo ich naše telo potrebuje

Foto: z otvorených zdrojov

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré môžete konzumovať prostredníctvom potravy alebo doplnkov

Probiotiká môžu pomôcť zvýšiť rozmanitosť vášho črevného mikrobiómu, podporovať trávenie, imunitu a duševné zdravie.

Aké produkty ich obsahujú a na čo ich použiť – prečítajte si materiál z RBC-Ukrajina.

Čo potrebujete vedieť o probiotikách a prečo ich telo potrebuje?

Váš črevný mikrobióm sa skladá z mikroorganizmov (baktérií), ako sú baktérie, vírusy a huby, ktoré žijú vo vašom tráviacom trakte. Váš mikrobióm môže ovplyvniť funkcie tela, ako je trávenie, metabolizmus a regulácia imunitného systému.

Avšak mikróby vo vašom čreve nie sú vždy dobré. Ak je váš mikrobióm nevyvážený medzi zdravými a nezdravými mikróbmi, probiotiká vám môžu pomôcť priviesť zdravé mikróby späť do vášho tela.

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré môžete konzumovať prostredníctvom potravy alebo doplnkov. Niektoré štúdie ukázali, že môžu mať antioxidačné účinky, ktoré pomáhajú znižovať zápaly vo vašom tele a môžu zvýšiť bakteriálnu diverzitu vášho črevného mikrobiómu.

Väčšina probiotických produktov je fermentovaná, pretože počas fermentácie sa do nich vnášajú živé mikroorganizmy. Nie všetky fermentované potraviny však obsahujú probiotiká.

Ak sa jedlo po fermentácii ohrieva (napríklad kváskový chlieb), užitočné mikroorganizmy sa zabíjajú.

Jogurt navyše zachováva živé mikroorganizmy pridané počas fermentácie. Objavuje sa ďalší výskum probiotík ako funkčných potravín a vynájde sa viac druhov probiotických produktov, ako sú nové pre- a probiotické limonády.

5 najlepších probiotických potravín

Kefír

Kefír je fermentovaný mliečny nápoj, ktorý obsahuje veľa probiotík. Vyrába sa zmiešaním mlieka s fermentovanými kefírovými zrnami, ktoré sú kultúrou kvasiniek a baktérií mliečneho kvasenia.

Kultúra je laboratórna technika, ktorá poskytuje mikroorganizmom čas, priestor a potravu, ktoré potrebujú na rozmnožovanie. Fermentačný proces zavádza zmes baktérií a kvasiniek, ktoré slúžia ako probiotiká.

Kefír sa môže konzumovať samostatne alebo pridať do zmesi. Je tiež dobrým zdrojom bielkovín a vápnika a často je obohatený o vitamín. Väčšina ľudí s intoleranciou laktózy kefír dobre znáša.

Kimchi

Jedno z najpopulárnejších kórejských jedál, kimchi, si nedávno získalo na Ukrajine popularitu, keďže ľudia sa začali viac zaujímať o probiotiká. Ide o pokrm vyrobený kvasením zeleniny.

Často zahŕňa kapustu, reďkovky, uhorky a cibuľu. Kimchi má obzvlášť vysoký obsah baktérií mliečneho kvasenia, čo je typ probiotík. Kimchi sa môže pohybovať od jemných až po pikantné.

Výskum zistil, že fermentované kimchi pomáha znižovať koncentráciu potenciálne škodlivých črevných baktérií a podporuje zdravú hladinu glukózy v krvi, krvného tlaku a cholesterolu.

Kimchi je nielen dobrým zdrojom probiotík, ale je tiež bohaté na vlákninu, ďalšiu dôležitú živinu pre zdravie čriev. Vláknina tiež podporuje zdravú hladinu cholesterolu a cukru v krvi, čím ďalej dopĺňa zdravotné prínosy kimchi.

Kombucha

Kombucha je sýtený fermentovaný nápoj vyrobený z čaju, cukru, kvasiniek a baktérií. Často sa fermentuje s ovocím, aby sa pridala chuť. Aktívne kvasinky premieňajú cukor počas fermentácie, takže majú veľmi málo alkoholu.

Výskum preukázal mnoho zdravotných výhod kombuchy, ale je potrebných viac dôkazov. Jedna štúdia zdôraznila, že niektoré druhy kombuchy môžu byť dobré pre vaše zdravie vďaka probiotikám, vitamínom a antioxidantom, no nie sú správne regulované.

Tehotné ženy a ľudia s oslabeným imunitným systémom by mali byť opatrní a pred použitím sa poradiť so svojím lekárom.

Kyslá kapusta

Kyslá kapusta je tradičné ukrajinské jedlo, ktoré je obľúbené aj v mnohých regiónoch Európy a Spojených štátov amerických.

Kapusta je fermentovaná baktériami mliečneho kvasenia, ktoré slúžia ako probiotikum. Jedna štúdia zistila, že kyslá kapusta si počas procesu fermentácie a balenia zachováva väčšinu svojich prospešných baktérií, čo z nej robí vynikajúcu probiotickú potravinu.

Jogurt

Jedným z najbežnejších potravinových zdrojov probiotík je jogurt. Ide o fermentovaný mliečny výrobok podobný kefíru. Vyrába sa tak, že sa mlieko zohreje, pridá sa k nemu baktérie a nechá sa niekoľko hodín kvasiť.

Lactobacillus a Bifidobacterium sú najbežnejšie bakteriálne druhy. Dobrým zdrojom bielkovín je aj jogurt, najmä grécky alebo islandský jogurt Skyr. Obsahuje tiež vápnik a vitamín D.

Jogurt sa dá jesť samotný, pridať do smoothies alebo z neho urobiť parfait s ovocím a granolou.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť