Tréner sa podelil o životné triky, ako sa zdravo stravovať za menej peňazí

Foto: z otvorených zdrojov

Mali by sme sa naučiť rozumieť produktom, rozumieť ich zloženiu, kupovať tie produkty, ktoré nás zasýtia

Medzi Ukrajincami koluje mýtus, že zdravá strava je drahá, a tak si ju nemôže dovoliť každý. V skutočnosti však často ľudia musia míňať veľa peňazí na liečbu chorôb, ktoré vznikajú v dôsledku nekvalitnej výživy. RBC-Ukraine hovorí o tom, aké zdravé je jesť a nemíňať veľa peňazí, pričom cituje príspevok trénera Jurija Popka na Facebooku.

Môže byť zdravé stravovanie ekonomické?

„Zdravé stravovanie môže byť ekonomické, ak nehovoríme o tom, ako vyžiť z 1 000 – 2 000 UAH na mesiac, s takým rozpočtom nemôžeme hovoriť o zdravom stravovaní, pretože človek si vyberie cenovo najdostupnejšie produkty, ktoré sa často skladajú nekvalitných surovín a ktorí nebudú schopní pokryť dennú potrebu bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov,“ hovorí tréner.

Poznamenáva, že ľudia často jednoducho nevedia, čo kúpiť a čím sa dá nahradiť.

„Existuje pomerne veľa lacných produktov, ktoré sú v skutočnosti výrazne zdravými analógmi, ktoré stoja 5-10-krát viac, ale ľudia ich kupujú a pevne veria, že sú zdravšie, a tiež ich často kupujú, pretože sú chutné a nemyslia si. o saturácii a ich vplyve na náš organizmus,“ hovorí Popko.

Tréner zdôrazňuje, že ak sa budete riadiť niekoľkými pravidlami, môžete znížiť svoj rozpočet na jedlo a vaša strava bude zdravšia a uspokojivejšia.

„Tu nejde ani tak o úspory, ale o racionálnosť výdavkov,“ zdôrazňuje odborník.

Ako sa zdravo stravovať bez toho, aby ste míňali veľa peňazí

„Nakupujte čerstvé produkty, hlavne nespracované, čím menej ľudí tam strčí ruky a niečo s tým urobí, tým je tento produkt zdravší a lacnejší,“ hovorí Popko.

Čo kúpiť, aby ste boli úspornejší:

  • cereálie z vrecka namiesto instantnej kaše
  • kus mäsa namiesto klobásy
  • čerstvé ryby namiesto konzervovaných rýb
  • čerstvá zelenina a bylinky namiesto hotových šalátov

„Musíme sa naučiť rozumieť produktom, rozumieť ich zloženiu, kupovať tie produkty, ktoré nás zasýtia Po pochopení zloženia produktov budete vedieť, aké sú alternatívy k tomu či onému produktu za menej peňazí,“ vysvetľuje tréner.

Pozor si treba dať aj na ceny, kde nakupujete. Ceny podobných produktov v rôznych obchodoch a supermarketoch sa často líšia o 30-50%.

Zdravé, uspokojujúce a cenovo dostupné potraviny:

  1. pohánka, rolované ovsené vločky a iné veľké zrná
  2. tvrdé cestoviny
  3. múky
  4. zemiak
  5. vajcia
  6. kuracie/morčacie filé
  7. vnútornosti (srdce, komory, pečeň)
  8. Biela kapusta
  9. mrkva a repa
  10. sleď, makrela, karas, kapor
Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť