Ukradnite, dajte 7 kopejok a vystrašte: záhradné znamenia, v ktoré veria aj skúsení letní obyvatelia

Foto: z otvorených zdrojov

Medzi letnými obyvateľmi už dlho existujú znamenia a povery, ktoré je najlepšie neignorovať – ​​ak, samozrejme, chcete, aby na pozemku niečo rástlo.

Záhradkári a záhradníci, začiatočníci aj profesionáli, sú všetci maľovaní rovnakým svetom – recepty na hnojenie, tajomstvá starostlivosti a zložitosť boja proti škodcom idú z úst do úst. Medzi všetkou touto dobrotou existujú špeciálne „pravidlá“, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu – ľudové znamenia pre dobrú úrodu a proti zlému oku.

Znaky krajiny a povery, ktoré fungujú

Pozrite sa na lunárny kalendár

Pri výsadbe rastlín sa mnohí záhradníci riadia lunárnym kalendárom a fázami mesiaca – nov, pribúdajúci mesiac, spln, ubúdajúci mesiac.

Takže sa verí, že na rastúcom Mesiaci je lepšie pestovať rastliny, ktoré prinášajú ovocie nad zemou – v tomto čase sa živiny a šťavy presúvajú na povrch. V tomto období je dobré sadiť paradajky, uhorky, šaláty, bylinky, kvety. A naopak, na ubúdajúcom Mesiaci treba zasadiť to, čo rastie pod zemou – všetky šťavy sa presúvajú ku koreňu. Zároveň musíte burinu vytrhnúť za korene, aby už nerástla.

Nedávajte semená iným, kým ich sami nezasadíte.

Ďalšia povera: za žiadnych okolností by ste nemali zdieľať semená a sadenice s ostatnými, kým ich nezasadia s vami – inak nevyklíčia a nevyrastú. Možno to vysvetľuje skutočnosť, že na svojom vlastnom pozemku musíte zasadiť to najlepšie a rozdať to, čo zostalo.

Pestujte tajne od svojich susedov

Táto záhradnícka povera je veľmi populárna: čokoľvek zasadíte, robte to tajne, aby to rástlo. Funguje tu „teória zlých očí“, to znamená, že to nastražujú, aby sa susedia nepýtali, čo ste tam zasadili, a aby to náhodou nepokazili.

Samozrejme, najlepšie je pestovať, zasiať a starať sa o rastliny v „ženské“ dni – streda, piatok, sobota.

Nevystavujte zakúpené sadenice, kvety alebo stromy

Toto znamenie je tiež spojené so „zlým okom“ – po zakúpení sa rastliny nikomu neukazujú, kým nie sú vysadené, inak sa nezakorenia.

Porozprávajte sa s väzňom

Stará ľudová múdrosť hovorí: pri sadení alebo v procese pestovania sa treba s rastlinami rozprávať. Napríklad povedať im, aké sú krásne, aká je dobrá úroda.

Záhradkári tvrdia, že to naozaj funguje. Vedci potvrdzujú, že rastliny skutočne dokážu vnímať zvukové vibrácie a vlny a reagovať na frekvencie, ktoré sú pre ne vhodné.

Kradnite, aby ste rástli

Mnoho záhradkárov verí, že ak si bez opýtania vyberiete vetvičku alebo výhonok rastliny, ktorá sa vám páči (teda ukradnete), určite vyrastie.

Táto povera sa vysvetľuje jednoducho: keď si človek kupuje rastliny na sadenie, najčastejšie okolo nich chodí a pozerá pod každý list. Keď zasadí to, čo bolo ukradnuté, s najväčšou pravdepodobnosťou tomu nebude venovať toľko pozornosti. Ak nerastie, tak áno, ale ak rastie, znamenie zafungovalo.

Za darček dajte 7 kopejok

Existuje tiež presvedčenie, že ak začnete zadarmo rozdávať sadenice, sadenice kvetov a iné rastliny, môžete nechtiac rozdať svoj blahobyt. To znamená, že pre niektorých ľudí všetko porastie, ale pre vás všetko zmizne. Preto si v takýchto prípadoch za darček pýtajú pekný groš. A nie jeden, ale sedem. Je pravda, že teraz kvôli inflácii žiadajú 7 hrivien. Zároveň, keď dávate peniaze za darované rastliny, musíte povedať: „Sedem – aby každý mohol porodiť.

Okrem spomínaného existuje aj ľudový zvyk „plašiť“ ovocné stromy – mnohí veria, že ak strom obídete trikrát sekerou a sľúbite, že ho vyrúbete, začne rodiť.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť