Úpal: 6 odborných tipov, ktoré vám pomôžu znížiť vaše riziká

Foto: z otvorených zdrojov

Úpal je najzávažnejší typ ochorenia súvisiaceho s teplom, stav, ktorý nastáva, keď sa vaše telo nedokáže ochladiť

Na jar a v lete radi trávime čas vonku. Teplé slnečné lúče príjemne pôsobia na našu pokožku a dlhé dni nám umožňujú hodiny pracovať a relaxovať vonku. Bohužiaľ, to, čo robí toto ročné obdobie úžasným, prináša aj riziká.

Úpal je rizikom pre ľudí, ktorí trávia čas vonku aj v dusných a horúcich miestnostiach.

Womens World poskytuje tipy na prevenciu úpalu a vysvetľuje, čo robiť, ak sa u vás alebo u vašich blízkych objavia príznaky ochorenia súvisiaceho s teplom.

Čo je to úpal

Úpal je najzávažnejší typ ochorenia súvisiaceho s teplom, stav, ktorý nastáva, keď sa vaše telo nedokáže ochladiť. Ak vaša telesná teplota naďalej stúpa, či už v dôsledku teplého počasia alebo intenzívnej fyzickej aktivity, váš vnútorný teplomer prestane správne fungovať.

Telo sa zvyčajne ochladzuje potením, vysvetľuje Dahlia Phillips, MD. V extrémne horúcich podmienkach to však nemusí stačiť.

Situácia sa stáva obzvlášť rizikovou, keď telesná teplota človeka stúpne nad 40 stupňov, hovorí Gabriella Miller, MD, pohotovostná lekárka. Ak sa neprijmú rýchle chladiace opatrenia, úpal môže poškodiť mozog a ďalšie životne dôležité orgány, čo môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám alebo smrti.

Kvôli názvu mnohí ľudia predpokladajú, že úpal je typ mŕtvice, ale to nie je pravda. Mŕtvica nastane, keď krvná cieva v mozgu praskne alebo je zablokovaná krvnou zrazeninou, čím sa preruší prívod kyslíka do mozgu. Mŕtvica a úpal majú niekedy podobné príznaky, ako je zmätenosť a ťažkosti s rozprávaním, ale tu sa podobnosti končia.

Príznaky úpalu

Vedieť, ako rozpoznať príznaky úpalu, vám môže zachrániť život. Steven Maher, MD, lekár pohotovostnej medicíny, uvádza príznaky úpalu ako:

  • vysoká telesná teplota (40 stupňov alebo vyššia);
  • horúca, červená a suchá pokožka;
  • rýchly pulz;
  • bolesť hlavy;
  • závraty;
  • extrémny smäd;
  • nevoľnosť;
  • dezorientácia;
  • suchý, opuchnutý jazyk.

V závažných prípadoch môže stav spôsobiť stratu vedomia, poškodenie orgánov a smrť.

Kto je ohrozený

Aby ste predišli úpalu, je dôležité pochopiť, či ste ohrození. Úpal môže zažiť každý, no v určitých skupinách je častejší. Napríklad Dr. Miller hovorí, že dojčatá, malé deti a starší dospelí sú najviac ohrození úpalom. Je to preto, že tieto vekové skupiny majú ťažkosti s reguláciou telesnej teploty v extrémnych podmienkach prostredia (horúcich aj studených).

Fyzická aktivita v horúčave

Doktor Miller odporúča robiť šport alebo outdoorové aktivity postupne v teple. Postupným prechodom na letnú rutinu sa vaše telo bude vedieť lepšie adaptovať na rastúce teploty bez toho, aby ste ho preťažili.

Začnite tým, že najprv strávite vonku asi 30 minút a postupne tento čas predlžujte, ak ste zdraví a netrpíte žiadnymi zdravotnými problémami. Doktor Miller hovorí, že väčšina ľudí môže pokojne stráviť až dve hodiny na letnom slnku, robiť si časté prestávky a zostať hydratovaní.

Uhaste svoj smäd

Pri práci a relaxe vonku v horúčave sa potíte viac ako zvyčajne. Vaše telo stráca vodu potením, keď sa snaží ochladzovať, a je potrebné ju dopĺňať, aby sa zachovali zdravé telesné funkcie, hovorí doktor Phillips.

Vždy so sebou noste fľašu s vodou, keď idete von a pite z nej počas celého dňa. Po druhej alebo tretej fľaši vody môžete pridať niečo ako elektrolytický nápoj, navrhuje Dr. Maher. Pomáhajú zachovať dôležité minerály, ako je soľ, ktoré strácame, keď sa potíme.

Ďalší dobrý nápad: Vyhnite sa nápojom s pridaným cukrom alebo kofeínom, pretože zvyšujú riziko dehydratácie. Je dôležité piť vodu skôr, ako pocítite smäd, dodáva doktor Phillips. Hoci smäd naznačuje, že vám je príliš teplo, nie vždy sa to stane, kým už nie ste dehydrovaní. Nerobte si starosti s pitím určitého množstva vody. Namiesto toho sa zamerajte na to, aby ste zostali hydratovaní počas dňa, pretože to výrazne znižuje riziko prehriatia.

Myslite ako jašterica

Púštne zvieratá, ako sú jašterice, trávia najhorúcejšie časti dňa v úkryte pred slnkom. Pokiaľ ide o prevenciu úpalu, je to skvelá stratégia, ktorú treba napodobniť.

Venujte pozornosť počasiu a dennej dobe, hovorí Amy Offutt, RD. Ak ste v ohrození, skúste ísť von skôr alebo neskôr, najlepšie v deň, keď horúčavy nie sú také intenzívne.

Skúste si naplánovať aktivity, ako je cvičenie, záhradkárčenie alebo iná fyzická práca na chladnejšie časy dňa. Najhorúcejšie obdobie je zvyčajne od 10:00 do 16:00, takže obmedzenie pohybu v týchto časoch môže znížiť riziko prehriatia.

Nie každý rozvrh môže vyhovovať tomuto prístupu, takže ak potrebujete ísť von počas špičkových horúčav, buďte opatrní pri výbere oblečenia.

Oblečenie by malo byť ľahké a voľné

Pri výbere oblečenia na prevenciu úpalu si zapamätajte dve prívlastky: ľahké a voľné. Tmavé farby, ako napríklad čierna, pohlcujú slnečné ultrafialové lúče a spôsobujú zvýšenie telesnej teploty, preto by ste mali nosiť oblečenie, ktoré má opačný efekt.

Zvážte nosenie oblečenia vyrobeného z tenkých materiálov, ako je bavlna alebo ľan, hovorí Dr. Miller. Ďalšou možnosťou je kúpiť si oblečenie so zabudovanou technológiou odvodu vlhkosti. To odvádza pot z vašej pokožky a zabraňuje tomu, aby sa absorboval do látky, čo vám pomôže cítiť sa v pohode a pohodlí, vysvetľuje doktor Maher.

Použite ventilátor a zatiahnite žalúzie

Väčšina prípadov úpalu sa vyskytuje vonku pri trojciferných teplotách, ale môže sa to stať aj v interiéri. Pobyt v klimatizovaných miestnostiach je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako si udržať telo v pohode, no žiaľ, stav ukrajinskej elektrickej siete toto leto používanie klimatizácie neumožňuje.

Dr. Phillips navrhuje niekoľko alternatív, vrátane bežiacich ventilátorov, zatvárania žalúzií a závesov, aby sa zabránilo priamemu slnečnému žiareniu, a chladnej sprchy alebo kúpeľa na zníženie telesnej teploty.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť