Užitočné tipy na zber paradajok

Zber paradajok je dôležitou udalosťou medzi výsevom a výsadbou na otvorenom priestranstve alebo v skleníku. Mnoho ľudí pestuje sadenice paradajok v pohároch, potom zber nie je potrebný, ale pri štandardnom výseve v debničkách na sadenice je to jednoducho potrebné.

čo je vyberanie? Ide o presádzanie rastlín do samostatných nádob alebo pohárov. Pri zbere je dôležité dodržiavať pravidlá presádzania, aby ste nepoškodili mladé sadenice.

Je lepšie vykonať výber vopred ako neskôr, pretože je už ťažšie urobiť to bez ujmy.

Ako správne zbierať paradajky

Pár dní pred výsadbou je dôležité prestať zalievať sadenice, aby sa uľahčilo presádzanie a aby sa nepoškodili korene, pôda bude voľnejšia a zaostáva za koreňmi.

Na zber zvyčajne používam malú lyžičku a pomocou nej vypáčim hrudu zeme s mladými semiačkami a prenesiem ich do pohára so zeminou. V pohári vopred urobíme otvor na transplantáciu.

Posypte pôdu až po sedemlaločné listy a zalejte vodou. A toto opakujeme s každou paradajkou.

Ak je sadeníc veľa, môžete zasadiť dve sadenice paradajok a potom oddeliť slabšie sadenice. Musíte ho oddeliť nožnicami tak, že ho odrežete na spodku pôdy.

Takto zozbierame len časť sadeníc, pri správnom zbere bude polovica sadeníc od seba vzdialená a bude mať dostatok priestoru na rast.

Starostlivosť o paradajky po zbere

Po zbere by sadenice mali posilniť a potrebujú optimálne podmienky. Teplotný režim je veľmi dôležitý a v noci je potrebné udržiavať 15-18 stupňov a cez deň 20-23 stupňov.

Počas dňa, keď je teplé počasie, môžete sadenice vziať von na otužovanie, ale nie dlhšie ako 20-30 minút.

Už sa zaobídem aj bez vyberania, už dva roky skladujem 0,5litrové plastové poháre, je to veľmi výhodné a sadeničkám tento priestor stačí až do vysadenia v skleníku. Odporúčam vyskúšať aj toto.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť