V akom poradí by ste mali rekonštruovať kúpeľňu?

Ilustrácia / Foto: z otvorených zdrojov

V kúpeľni rýchlosť renovácie priamo ovplyvňuje komfort vášho života, preto by ste mali konať v poriadku.

Robíte si vlastné opravy? Najlepšou prípravou je starostlivo naplánovať svoje akcie – potom bude renovácia dokončená rýchlejšie a budete môcť používať aktualizovanú miestnosť. V prípade kuchyne alebo kúpeľne rýchlosť renovácie priamo ovplyvňuje pohodlie vášho života, preto sa oplatí urobiť poriadok.

1. Plánovanie

Posúďte aktuálny stav kúpeľne a rozhodnite sa, čo zmeníte – či to bude zmena vodoinštalácie, alebo zmeníte dispozíciu miestnosti. Premyslite si, aká bude nová podlahová krytina, či budete meniť nábytok a svietidlá, alebo či si pod dlažbu namontujete vyhrievanú podlahu.

2. Demolácia

Demontujte zariaďovacie predmety, odstráňte nábytok a vodovodné armatúry – WC, umývadlo, vaňu a sprchový kút. Ak je to potrebné, odstráňte staré dlaždice, podlahu a všetky obklady stien až po háčiky.

3. Konštrukčné opravy a úpravy

Skontrolujte podklad a v prípade potreby ho opravte – mal by byť pevný, rovný a bez poškodenia konštrukcie.

Nainštalujte nové rozvody pod vyhrievanú podlahu alebo presuňte existujúce. V prípade potreby aktualizujte vodovodné potrubia – napríklad ak inštalujete sprchovací kút.

4. Inštalácia vyhrievaných podláh

vyhrievaná podlaha v kúpeľni

Začnite s izolačným náterom – zefektívni vaše vykurovanie. Nainštalujte systém podlahového vykurovania podľa pokynov výrobcu. Môžu to byť elektrické vykurovacie rohože alebo rúrkové systémy. Pred položením podlahovej krytiny sa uistite, že vykurovací systém funguje správne.

5. Príprava podlahy

Samonivelačná zmes poskytne pevný základ pre dlaždice. Naneste ho a potom položte na podlahu cementovú podložku pre väčšiu stabilitu a odolnosť proti vlhkosti. Zaistite ho skrutkami a utesnite švy sieťovou páskou a tenkou maltou.

6. Pokladanie dlaždíc

Položte dlaždice bez lepidla, aby ste určili najlepšie umiestnenie a minimalizovali škrabance, potom naneste tenkú maltu v malých častiach pomocou zubovej stierky. Položte dlaždice do malty, začnite od stredu a postupujte smerom von.

Na zabezpečenie hladkých línií škár použite rozpery. Orezajte dlaždice, ktoré budú pozdĺž okrajov stien alebo pod vodovodnými armatúrami. Nechajte roztok vytvrdnúť a potom začnite pracovať so zálievkou.

rekonštrukcia kúpeľne

7. Škárovacia hmota

Škárovaciu hmotu pripravte podľa návodu, potom ju rovnomerne rozotrite do škár medzi dlaždicami. Prebytočná škárovacia hmota by sa mala ihneď zotrieť vlhkou špongiou predtým, ako zaschne na povrchu dlaždice.

8. Dekorácia na stenu

Nainštalujte obklady alebo iné obklady, začnite od spodnej časti a postupujte smerom nahor. Ak je potrebné steny natrieť alebo dokončiť inými materiálmi, urobte to po dokončení obkladových prác.

9. Inštalácia vodovodného potrubia

Nainštalujte nové alebo existujúce vodovodné armatúry a spotrebiče, pripojte ich k vývodom a vodovodným potrubiam a otestujte funkčnosť.

Po tomto kroku môžete na dlaždice a škárovaciu hmotu naniesť tmel, aby ste ich ochránili pred vlhkosťou a škvrnami, a nainštalovať vešiaky na uteráky, zrkadlá a svietidlá. Po dôkladnom vyčistení bude vaša moderná kúpeľňa pripravená na použitie.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť