V čom pestovať sadenice, ktoré poháre sú lepšie

Každým rokom sa sortiment nádob na pestovanie sadeníc rozširuje a je rozmanitejší. Môžete si ľahko vybrať, čo prinesie rastline maximálny úžitok. Nedávno som videl v predaji nielen poháre s otvormi na odstránenie prebytočnej vlhkosti, ale aj na vzduch, ktorý by mal ísť priamo ku koreňom rastliny.

Aké sú najlepšie nádoby na siatie?

Ak pestujeme sadenice na ďalší zber, potom stojí za to premýšľať o malých pohároch alebo kazetách s objemom do 10 kubických centimetrov. Sadenice nepotrebujú na klíčenie veľa pôdy a väčšinu živín získavajú zo semien samy.

Napríklad na pestovanie uhoriek nepotrebujete veľké poháre, pretože veľká hruda zeme môže jednoducho viesť k okysleniu pôdy. Ak je pôda príliš podmáčaná, hrozí vznik čiernej nohy a tá môže zničiť celú úrodu.

Plastové poháre na sadenice

Takéto poháre sa považujú za najlepšie, sú bezpečné na zalievanie a výmenu vzduchu. Na dne takéhoto pohára urobíme otvory na odvod prebytočnej vlhkosti.

Plastové poháre

Ďalším spôsobom je pestovanie vo vaječných škrupinách. Je to lacné a rastlina dostane vápnik a fosfor. Aby ste to dosiahli, musíte zachovať neporušenú škrupinu a rozbiť vajcia iba z jedného horného miesta.

rastúce vo vaječných škrupinách

Výber nádoby na zeleninu

Každá zelenina má svoj vlastný koreňový systém a pre lepšie klíčenie je dôležité vedieť, aké nádoby by sa mali pre konkrétnu rastlinu vybrať. Koniec koncov, niektoré sadenice sa vo všeobecnosti ťažko transplantujú bez poškodenia; koreňový systém je taký krehký, že sa môže určite poškodiť, čo znamená, že si budete musieť kúpiť alebo rýchlo zasiať nový. Aby sme to eliminovali, existuje systém, ktorý rokmi vyvinuli naše mamy a staré mamy.

Paradajka. Najlepšou možnosťou sú sadenice pred zberom (najpraktickejšie sú drevené). Kazety fungujú dobre aj pred vyberaním. Na sadenice po zbere používame jednorazové poháre.

Pepper. Používame oddelené nádoby naraz, najlepšie je ihneď zasiať semená do jednorazových pohárov.

Baklažán. Rovnako ako pri paprike, určite použite jednorazové poháre.

Uhorka. Rašelinové tablety, jednorazové poháre.

Kapustnica. Podnosy, kazety, jednorazové poháre.

Ak mi nejaká zelenina chýba, napíšte do komentárov, pridám. Nádobu vyberte správne a sadenice vyrastú zdravé a silné.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť