Vďaka týmto skutočnostiam budete chcieť ísť každý deň na prechádzku, výhody, o ktorých ste ani netušili.

Foto: z otvorených zdrojov

Chôdza spaľuje kalórie a zvyšuje tepovú frekvenciu, takže pri chôdzi môžete stratiť nadbytočné kilogramy

Mnoho ľudí nepripisuje každodenným prechádzkam na čerstvom vzduchu veľký význam. Ale márne, pretože výhody aj 30 minút vonku sú veľmi veľké. Chôdza je nevyhnutná pre deti a starších ľudí, zdravých aj chorých a rozhodne pre tých, ktorí trávia veľa času doma alebo v kancelárii v práci.

Prečo sú prechádzky na čerstvom vzduchu také dôležité a aké výhody ste o nich určite nevedeli, hovorí RBC-Ukraine, pričom na Instagrame cituje vysvetlenie od neurologičky a psychoterapeutky Anny Cherednichenko.

Funkcia obehového systému

Chôdza zlepšuje fungovanie obehového systému a chôdza pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Ľudia starší ako 60 rokov, ktorí pravidelne chodia, môžu obnoviť svoje tepny do stavu, v akom boli pred niekoľkými rokmi.

Zníženie rizika cukrovky

Pravidelná chôdza znižuje riziko vzniku cukrovky, známej metabolickej poruchy, ktorú je možné ovládať chôdzou.

Strata váhy

Chôdza spaľuje kalórie a zvyšuje tepovú frekvenciu, takže pri chôdzi môžete stratiť nadbytočné kilogramy. To je užitočné nielen pri chudnutí, ale aj pri hormonálnej regulácii. Chôdza robí naše telo flexibilným, čo vedie k zvýšeniu svalovej sily.

Posilnenie svalov a kĺbov

Správne držanie tela nám kazí bežné obmedzenie fyzickej aktivity na minimum, neustále vysedávanie pred počítačom v práci aj vo voľnom čase. Svaly reagujú okamžite. Keď sa nepoužívajú, jednoducho zoslabnú. To všetko vedie k zvýšenému riziku zlomenín a vyvrtnutí.

Posilnenie imunity

Neustály pobyt v uzavretých priestoroch prispieva k prenosu vírusov. Výhody chôdze na čerstvom vzduchu zase pomáhajú posilňovať organizmus a zvyšovať imunitu.

Zlepšená nálada

Pravidelné prechádzky môžu zlepšiť vašu náladu a pohodu. Chôdza na čerstvom vzduchu pomáha upokojiť emócie a podporuje tvorbu pozitívnych myšlienok. A to je v týchto ťažkých časoch obzvlášť dôležité. Následne sa zmierni depresia a iné bežné poruchy. Chôdza je navyše účinná pri znižovaní stresu.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť