výhody a technológia izolácie základov

Ilustrácia / Foto: z otvorených zdrojov

Izolácia základov polystyrénovou penou – vysoká tepelná izolácia, odolnosť proti vlhkosti, jednoduchá inštalácia a úspora energie v miestnosti.

Zateplenie základov je dôležitým krokom zameraným na zvýšenie energetickej hospodárnosti budov a ich ochranu pred negatívnymi vplyvmi prostredia. Medzi rôznymi spôsobmi izolácie základov vyniká použitie penových polystyrénových materiálov, ako je extrudovaný a expandovaný polystyrén (XPS a EPS). Táto technológia nám umožňuje dosiahnuť optimálnu kombináciu vysokej tepelnej izolácie, pevnosti a odolnosti.

Výhody izolácie základov polystyrénovou penou

expandovaný polystyrén

  • Vysoká tepelná izolácia: má nízku tepelnú vodivosť, poskytuje účinnú tepelnú izoláciu základu a výrazne znižuje tepelné straty. Tento materiál pomáha vytvárať komfortné podmienky vo vnútri budovy, zvyšuje jej energetickú účinnosť a znižuje náklady na vykurovanie.
  • Odolnosť proti vlhkosti a hnilobe: neabsorbuje vlhkosť a nepodlieha hnilobe, čo zaisťuje trvanlivosť základovej konštrukcie.
  • Jednoduchosť inštalácie: izolácia základov nevyžaduje špeciálne zručnosti a vybavenie. Materiál sa ľahko prispôsobí tvaru základovej steny a zabezpečí sa špeciálnym lepidlom.
  • Úspora energie: použitie expandovaného polystyrénu ako izolácie základov pomáha výrazne znížiť tepelné straty, čo zase znižuje náklady na vykurovanie budovy.
  • Zníženie zaťaženia základov: pomáha znižovať pravdepodobnosť zamrznutia pôdy pod suterénom budovy, čo môže viesť k poškodeniu konštrukcie.

Technológia izolácie základov penovým polystyrénom

  1. Príprava povrchu: povrch základu je očistený od nečistôt, prachu a starého náteru, aby sa zabezpečila lepšia priľnavosť k lepidlu.
  2. Aplikácia lepidla: pripravený povrch je ošetrený špeciálnym lepidlom, ktoré poskytuje silnú priľnavosť k doskám z penového polystyrénu. To zaručuje trvácnosť a odolnosť izolácie voči vonkajším vplyvom.
  3. Inštalácia izolácie: dosky z penového polystyrénu sa inštalujú na základovú stenu pomocou sily, aby sa zabezpečilo tesné pripevnenie k povrchu.
  4. Tesnenie spojov: Škáry medzi doskami sú vyplnené špeciálnym tmelom, ktorý nielen zabraňuje prenikaniu vlhkosti, ale vytvára aj súvislú izolačnú vrstvu, zaisťuje maximálnu tepelnoizolačnú účinnosť a chráni základ pred prípadným poškodením.
  5. Finálna úprava: Po nainštalovaní izolácie je možné na základovú stenu naniesť ochranný náter pre dodatočnú ochranu a vylepšený vzhľad.

izolácia základov polystyrénovou penou

Použitie penového polystyrénu na zateplenie základov je vynikajúci spôsob, ako zlepšiť energetickú hospodárnosť vašej budovy a chrániť ju pred negatívnymi vplyvmi prostredia.

Medzi výhody tejto metódy patrí vynikajúca tepelná izolácia, odolnosť proti vlhkosti a hnilobe, jednoduchá inštalácia a výrazné úspory energie.

Izolácia z expandovaného polystyrénu sa aktívne používa v stavebníctve vďaka svojej spoľahlivosti a účinnosti pri vytváraní pohodlných životných podmienok a znižovaní spotreby energie.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť