Vymenovaných 5 najzdravších rýb, ktoré by mal jesť každý

Foto: z otvorených zdrojov

Sardinky vedú v rebríčku najzdravších rýb na svete!

Ryby sú nízkokalorické jedlo s vysokým obsahom bielkovín nabité živinami. Dnešná doba nám hovorí, ktoré druhy rýb ponúkajú najväčšie zdravotné výhody.

Aké sú najzdravšie druhy rýb?

Sardinky

Sardinky vedú v rebríčku najzdravších rýb na svete! Na základe ich dostupnosti, stability pri skladovaní a nutričných hodnôt sú konzervované sardinky najvhodnejšou rybou na konzumáciu. Konzervované sardinky sú nabité morskými omega-3 mastnými kyselinami, typom tuku, ktorý pomáha znižovať zápal a spája sa s nižším rizikom depresie a zníženým rizikom srdcových chorôb a mŕtvice. Všimnite si, že konzervované sardinky obsahujú ešte viac tejto silnej živiny ako losos.

Konzervované sardinky sú tiež nabité vápnikom; typická plechovka obsahuje približne rovnaké množstvo minerálov ako pohár mlieka. Sú tiež významným zdrojom vitamínu D, ktorý pomáha pri vstrebávaní vápnika.

Štúdia z roku 2021 publikovaná v časopise Journal of Clinical Nutrition zistila, že ľudia s prediabetom – tí, ktorí sú vystavení vysokému riziku vzniku cukrovky 2. typu – zaznamenali zníženie markerov indikujúcich nižšie riziko cukrovky 2. typu a srdcových chorôb, keď dvakrát za rok zaradili do stravy sardinky. týždeň v porovnaní s tými, ktorí dodržiavali diétu na prevenciu cukrovky 2. typu, ktorá nezahŕňala sardinky.

Treba si uvedomiť, že hoci sú sardinky jednou z najzdravších rýb na konzumáciu, ich chuť nie je pre každého šálka čaju, no tento problém vyrieši pridaním citróna.

Losos

Zatiaľ čo sardinky sú na vrchole zoznamu najzdravších rýb, losos má mnoho rovnakých výhod a má menej rybí zápach.

Jedna vec, ktorú treba poznamenať: Všetky formy lososa (chované alebo voľne žijúce) majú rovnaké hladiny živín, vrátane omega-3. Ortuť a iné environmentálne toxíny sa do tejto ryby nedostávajú, takže je bezpečné pravidelne jesť. Avšak stojí za to uistiť sa, že losos, ktorý kupujete, je certifikovaný organizáciou, ako je Marine Stewardship Council, aby ste vedeli, že je to voľba šetrná k životnému prostrediu.

Pstruh

Pstruha možno pokojne považovať za alternatívu k lososovi – v receptoch sú úzko príbuzné a zameniteľné. Pstruh je o niečo jemnejší ako losos, takže môže byť dobrou voľbou ako prvý chod. Rovnako ako losos je bohatý na zdravé omega-3 tuky, bielkoviny a ďalšie živiny, ako je vitamín D.

Jedna vec, ktorú treba poznamenať: Dennú hodnotu vitamínu D môžete získať v 60 gramoch.

sivoň arktický

Surový arktický sivoň má ružové mäso, ktoré je veľmi podobné mäsu lososa, ale po varení sa stáva menej ružovým. Ryba nemá takú výraznú chuť ako losos a pripomína skôr pstruha.

Arctic char je bohatý na zdravé omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu pomôcť predchádzať srdcovým chorobám a sú nevyhnutné pre zdravie a vývoj mozgu.

Jedna vec, ktorú treba poznamenať: Arctic char môžete použiť v receptoch, ktoré zahŕňajú lososa a naopak.

Halibut

Táto pevná biela ryba sa často vyskytuje ako steak (skôr ako filé), vďaka čomu je vynikajúcou voľbou na grilovanie. Okrem bielkovín poskytuje halibut viac ako 50 % vašej dennej potreby vitamínu B12, čo je živina, ktorá hrá zásadnú úlohu vo funkcii nervov a bunkovej energie.

Poznámka: Pretože obsahuje viac ortuti ako niektorí uchádzači o najlepšiu rybu na jedenie, americký Úrad pre potraviny a liečivá ju uvádza ako dobrú (nie najlepšiu) voľbu a odporúča ju jesť nie viac ako raz týždenne.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť