Vymenovaných 6 najzdravších druhov zeleniny, ktoré by mal jesť každý

Foto: z otvorených zdrojov

Špenát je na vrchole zoznamu ako jedna zo zeleniny s najvyššou nutričnou hodnotou

Zatiaľ čo všetka zelenina je veľmi zdravá, niektoré sú výživnejšie ako iné. Ak chcete svoj jedálniček okoreniť o zeleninu bohatú na živiny, skúste do jedálneho lístka zaradiť špenát, brokolicu, cesnak, cviklu atď. Zoznam najzdravšej zeleniny zverejňuje HealthLine.

Najzdravšia zelenina

Špenát

Špenát je na vrchole zoznamu ako jedna zo zeleniny s najvyššou nutričnou hodnotou. Je to preto, že 1 šálka (30 g) surového špenátu poskytuje 16 % dennej hodnoty vitamínu A plus 120 % vitamínu K a obsahuje iba 7 kalórií!

Špenát sa môže pochváliť aj antioxidantmi, ktoré môžu pomôcť znížiť pravdepodobnosť vzniku chorôb, ako je rakovina.

Mrkva

Mrkva je bohatá na vitamín A. Obsahuje aj živiny ako vitamín C a draslík. Zelenina obsahuje betakarotén, antioxidant, ktorý jej dodáva žiarivo oranžovú farbu. Vaše telo ho premení na vitamín A.

Jedna štúdia na viac ako 57 000 ľuďoch zistila, že konzumácia aspoň 2-4 mrkvy týždenne znižuje dlhodobé riziko kolorektálneho karcinómu o 17%.

Brokolica

Len 1 šálka (91 g) surovej brokolice poskytuje 77 % vitamínu K, 90 % vitamínu C, ako aj primerané množstvo folátu, mangánu a draslíka. Brokolica je bohatá na rastlinnú zlúčeninu obsahujúcu síru nazývanú glukozinolát, ako aj jej vedľajší produkt sulforafan. Môže pomôcť chrániť pred rakovinou a tiež znížiť zápal spojený s chronickými ochoreniami, ako sú srdcové choroby.

Cesnak

Cesnak je vysoko výživný a má nízky obsah kalórií a väčšina ľudí zvyčajne konzumuje malé množstvo cesnaku ako prísadu na varenie.

Jeden strúčik cesnaku obsahuje len asi 4,5 kalórií. Obsahuje živiny ako selén, vitamín C, vitamín B6 a vlákninu. Už tisíce rokov sa používa aj ako liečivá rastlina. Hlavnou účinnou látkou je alicín, o ktorom sa zistilo, že pomáha zlepšovať hladinu cukru v krvi a zdravie srdca.

Výskum tiež ukazuje, že alicín má silné protirakovinové vlastnosti.

ružičkový kel

Zelenina je vynikajúcim zdrojom vlákniny, dôležitej živiny, ktorá podporuje pohyby čriev, zdravie srdca a kontrolu hladiny cukru v krvi. Každá porcia obsahuje aj kyselinu listovú, horčík a draslík, ako aj vitamíny A, C a K.

Táto kapusta obsahuje kaempferol, antioxidant, ktorý môže byť obzvlášť účinný v boji proti poškodeniu buniek.

Práve kempferol má protizápalové a protirakovinové vlastnosti, ktoré môžu chrániť pred chorobami.

Zelený hrach

Hrášok je škrobová zelenina, čo znamená, že obsahuje viac sacharidov a kalórií ako neškrobová zelenina a môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi, ak sa konzumuje vo veľkých množstvách. Len 1 šálka (160 g) však obsahuje 9 g vlákniny, 9 g bielkovín a vitamíny A, C a K, ako aj riboflavín, tiamín, niacín a kyselinu listovú.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny hrášok podporuje zdravý tráviaci systém zvýšením aktivity prospešných baktérií v črevách.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť