Foto: z otvorených zdrojov
Je všeobecne známe, že k priberaniu prispieva aj nezdravé jedlo, ktoré je samo o sebe rizikovým faktorom zápalu.
Chronický zápal v tele prispieva k množstvu závažných ochorení, vrátane rakoviny, cukrovky a demencie. Konzumácia niektorých potravín tomu môže zabrániť, iné naopak môžu viesť k vzniku tohto syndrómu.
RBC-Ukraine hovorí o tom, čo jesť, aby sa znížilo riziko vzniku rakoviny, cukrovky a demencie, citujúc publikáciu Express.
Ktoré potraviny znížia riziko cukrovky, rakoviny a demencie?
Zdravá a vyvážená strava patrí medzi tipy, ako predchádzať mnohým chorobám. Lekári odporúčajú jesť veľa ovocia, zeleniny, vlákniny, bielkovín, ako aj niektorých mliečnych výrobkov a minimalizovať konzumáciu potravín s vysokým obsahom tuku, soli a cukru.
Lekári tiež poznamenávajú výhody protizápalovej diéty a tvrdia, že môže pomôcť vyhnúť sa smrteľným chorobám, ako sú srdcové choroby, Alzheimerova choroba a dokonca aj rakovina.
Lekári zistili, že jeden z najsilnejších nástrojov boja proti chronickému zápalu možno nájsť v tom, čo jeme.
„Mnohé experimentálne štúdie ukázali, že zložky jedla a nápojov môžu mať protizápalové účinky,“ vysvetlil Frank Hu, profesor výživy a epidemiológie na Harvardskej škole verejného zdravia.
Čo jesť na zníženie zápalu v tele:
- paradajky
- olivový olej
- zelená listová zelenina, ako je špenát, kel a kríčky
- orechy, ako sú mandle a vlašské orechy
- tučné ryby ako losos, makrela, tuniak a sardinky
- jahody, čučoriedky, čerešne a pomaranče
Podľa Dr Hu, ovocie a zelenina, ako sú čučoriedky, jablká a listová zelenina, majú vysoký obsah prírodných antioxidantov a polyfenolov, čo sú ochranné zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách.
Dodal, že káva, ktorá obsahuje polyfenoly a iné protizápalové zlúčeniny, môže tiež chrániť pred zápalom.
Aké potraviny môžu vyvolať chronický zápal?
„Niektoré potraviny spojené so zvýšeným rizikom chronických ochorení, ako je diabetes typu 2 a srdcové choroby, sú tiež spojené s nadmerným zápalom. To nie je prekvapujúce, pretože zápal je dôležitým mechanizmom, ktorý je základom rozvoja týchto ochorení,“ hovorí Hu.
Odporúčal vyhnúť sa alebo obmedziť konzumáciu týchto potravín:
- rafinované sacharidy, ako je biely chlieb a pečivo
- Hranolky a iné vyprážané jedlá
- sóda a iné sladené nápoje
- červené mäso (hamburgery, steaky) a spracované mäso (hot-dogy, klobásy)
- margarín, tuk a bravčová masť
Je všeobecne známe, že k priberaniu prispieva aj nezdravé jedlo, ktoré je samo o sebe rizikovým faktorom zápalu.