Výsev koreňového zeleru na sadenice

Koreňový zeler sa stal povinnou plodinou mnohých záhradkárov, ktorá sa používa na prípravu rôznych jedál s mäsom. A akú pečienku robí?

Okrem chuti má aj mnoho užitočných vlastností, no pestovanie tejto veľkej plodiny nie je ľahká úloha, keďže je veľmi náročná na starostlivosť. S výsadbou sadeníc zeleru sa začína koncom februára a do začiatku marca. Je to všetko o vegetačnom období, ktoré je pre zeler veľmi dlhé a môže trvať až 190 dní.

Výsadba semien zeleru pre sadenice

Odporúčam zasadiť semená pre sadenice doma, najprv navlhčíme pôdu a urobíme plytké drážky medzi semenami, inak bude koreňová plodina stiesnená získať potrebný rozvoj.

Po zasiatí hriadky zeleru odporúčam vytvoriť skleníkové podmienky, pod fóliou alebo sklom, aby klíčili oveľa rýchlejšie.

Upozorňujeme, že pôda na výsadbu zeleru musí byť zahriata najmenej na 20 stupňov, preto je potrebné použiť skleník na klíčenie.

Hneď ako sa klíčky vyliahnu, možno teplotu znížiť na 16 stupňov, aby semiačka nerástli a nevyťahovali sa. Je tiež vhodné zabezpečiť ďalšie osvetlenie sadeníc.

Sadenice sa zbierajú, keď sa objavia 2-3 pravé listy, približne 25 dní po zasadení semien do zeme.

Výsadba sadeníc do zeme

Začiatkom júna už teplota vonku stúpa na optimálnu úroveň, čo znamená, že je čas zasadiť naše sadenice. Záhon pre zeler by mal byť voľný a dobre vyhnojený, podobne ako záhon pre repu. Predpokladom je, že záhradný záhon musí byť na najslnečnejšom mieste v tieni, zeler nebude rásť alebo bude malý.

Sadenice sadíme 30 cm od seba.

Hlavné udalosti:

  • pravidelné zavlažovanie;
  • kyprenie pôdy medzi radmi výsadby;
  • zbaviť sa buriny na záhonoch;
  • aplikujte fosforovo-draselné hnojivá dvakrát za sezónu (po 2 a 5 týždňoch);

Dodržiavaním týchto odporúčaní získate dobrú úrodu veľkého zeleru, hlavnou vecou je dodržať všetky podmienky, pretože táto kultúra, ako som už povedal, je veľmi rozmarná.

Rating
( No ratings yet )
Články Archaeoservices - archeologická spoločnosť